Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechtszaak leidster Oprah Winfrey-school begonnen

Shownieuws

De rechtszaak tegen een voormalige leidster van The Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls is begonnen. Tiny Virginia Makopo pleitte onschuldig te zijn.

(Novum/AP) - De rechtszaak tegen een voormalige leidster van The Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls in Johannesburg is begonnen. De 28-jarige Tiny Virginia Makopo pleitte dinsdag op de eerste dag van het proces onschuldig te zijn. Ze wordt verdacht van het mishandelen van zes leerlingen en een collega. Ook zou ze een studente seksueel hebben misbruikt.

De opening van het proces was publiek, maar de rechter heeft het verzoek van de aanklagers toegewezen het restant achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. De slachtoffers hoeven ook niet te getuigen in de rechtszaal maar doen dit via een videoverbinding, omdat ze 'te emotioneel' zouden zijn voor een rechtstreekse confrontatie met Makopo.

Met de meisjesschool, die begin vorig jaar werd geopend, vervulde Oprah Winfrey een belofte die zij in 2000 deed aan de vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela om Zuid-Afrikaanse meisjes uitzicht te bieden op een betere toekomst.

Op 17 oktober werd bekend dat een leidster was geschorst wegens wangedrag. Oprah bood direct haar excuses aan. In een verklaring op de website van de Zuid-Afrikaanse school zei de talkshowpresentatrice te hopen dat gerechtigheid zegeviert. "Laat dit als voorbeeld dienen", verklaarde ze. "Het is onze taak als volwassenen om te luisteren en actie te ondernemen iedere keer wanneer een kind de moed heeft om naar voren te stappen."

Naar verwachting zal het proces nog de rest van de week duren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen