Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kort geding tegen Wolter Kroes ingetrokken

Shownieuws

Het kort geding tegen Wolter Kroes dat dinsdag zou dienen is kort voor de zitting ingetrokken. Kroes was voor de rechter gedaagd voor plagiaat.

Het kort geding tegen Wolter Kroes dat dinsdag zou dienen in de Amsterdamse rechtbank is kort voor de zitting ingetrokken. Kroes was voor de rechter gedaagd voor plagiaat. Leon Beelen en Willem Vogels van de feestband Santa Rosa menen dat de volkszanger de tekst van hun nummer 'Viva Hollandia' heeft gekopieerd.

Op basis van 'nieuwe informatie', die vlak voor de zitting werd ingediend door de advocaat van Kroes, werd besloten de zitting af te blazen. "De eis is niet van tafel", benadrukt een woordvoerder van vakbond FNV Kiem die Santa Rosa bijstaat. "Maar wij willen de nieuwe informatie eerst bestuderen om er op te kunnen reageren."

Marcel Bunders, de advocaat van Kroes, stelt dat geen sprake is van nieuwe informatie in de dinsdag ingediende documenten. "Deze discussie loopt al sinds juni. Met de documenten die zijn ingediend wordt het hun waarschijnlijk duidelijk dat wat wij al de hele tijd zeggen klopt."

Beide versies van 'Viva Hollandia' zijn gebaseerd op het Keulse lied 'Viva Colonia' van de band Höhner. Twee zinnen in het refrein van de beide versies komen overeen. "Dit komt omdat het een letterlijke vertaling is uit het Duits", stipt Bunders aan. "De andere partij is geen rechthebbende van deze tekst. Ook niet van een vertaling."

FNV Kiem laat weten dat de band het er zeker niet bij laat zitten. "Er komt nog een vervolg, al is niet duidelijk in welke vorm." Bunders ziet het liever anders. "Eerlijk gezegd hoop ik dat het hierbij blijft."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen