Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Warme zestiende Lowlands eindigt met regen

Shownieuws

De zestiende editie van het festival A Campingflight to Lowlands Paradise is ten einde. De festivalgangers bouwden maandag in de stromende regen hun tentjes af.

De zestiende editie van het festival A Campingflight to Lowlands Paradise is ten einde. Net als vorig jaar waren de drie dagen in de Flevopolder overwegend warm en zonnig maar moesten de festivalgangers maandagochtend weer in de stromende regen hun tentjes afbouwen. Lowlanders die met de auto naar huis gingen, kregen nog een andere verrassing. Enkele kilometers na de uitgang controleerde de politie op alcohol.

Zondagavond sloot in de grote Alpha-tent de Britse band Editors het programma af. De formatie trakteerde het publiek op hits als 'An end has a start' en 'Racing rats'. Gewillig zong het publiek mee, zeker toen zanger Tom Smith op zijn piano sprong.

Een andere act die zondag opviel was Danko Jones. De Canadese zanger, volledig gehuld in het zwart en met in ieder oor een grote ring, begon zijn optreden met de opmerking: "We spelen alleen voor rock-'n-rollers en voor hen die rock-'n-rollers willen worden." Maar behalve voor rock-'n-roll zorgde de boomlange zanger ook nog eens voor een soort cabaretshow met opmerkingen als: "Vinden jullie dit goed? Of vinden jullie die shit van Amy Winehouse en Babyshambles goed?" Daarop begon hij op zijn gitaar even een zacht liefdesliedje te spelen.

Festivalgangers die met hun chronisch slaaptekort toch nog te veel energie hadden, konden zondag aan het begin van de avond terecht in de Alpha-tent. Daar zorgden The Hives voor spektakel. De Zweedse band staat bekend om zijn punky garagerock en ook dit keer kreeg zanger Howlin' Pelle het publiek mee met zijn podiumact, rennend over het podium en gooiend met zijn microfoon. Verder beloofde hij plechtig dat niet alleen de bezoekers van Lowlands 2008, maar ook hun kinderen, kleinkinderen en hún kleinkinderen optredens van The Hives kunnen blijven bewonderen.

Howlin' Pelle was volgens de traditie van de band gekleed in een zwart pak met witte biesjes. Ook andere artiesten laten zich tegenwoordig liever een pak aanmeten dan een simpel zwart T-shirt. Zo waren Editors-frontman Tom Smith en dEUS-zanger Tom Barman gekleed in een donkergrijs pak. Jónsi van de band Sigur Rós ging gehuld in een ouderwets ogend pak compleet met veren.

Onder de bezoekers van het festival leek een kledingtrend te zijn overgewaaid uit India. Tientallen meisjes hadden zich gehuld in een pofbroek die strak was bij billen en knieën, maar daar tussenin juist zo wijd mogelijk was. Ook waren de zogeheten 'shutter shades' tot Lowlands doorgedrongen. Deze felgekleurde, plastic zonnebrillen hebben geen glas maar een soort tralies voor de ogen. Daarom worden ze ook wel luxaflexbrillen genoemd.

Verder viel het aantal Britse bezoekers op. Een woordvoerder van Lowlands, die hiervan geen exacte cijfers kon presenteren, verklaart dat door relatief dure festivaltickets in Groot-Brittannië en het programma op Lowlands, met 'veel bands die het ook in Engeland goed doen'. Ook is volgens hem aan de overkant van de Noordzee meer aan marketing gedaan.

Lowlands vond dit jaar plaats op 15, 16 en 17 augustus, net als voorgaande jaren op het terrein bij Walibi Flevo in Biddinghuizen. Met 55 duizend bezoekers was het festival volledig uitverkocht.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen