Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Modestudenten vertalen poëzie van de straat

Shownieuws

Een euforisch gejoel steeg zaterdagmiddag op in de tent van de Fashion Week. Vijftien modestudenten proostten op de collectie van hun modelabel Individuals.

Een euforisch gejoel steeg zaterdagmiddag op in de tent van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW). Zo'n vijftien derdejaarsstudenten van het Amsterdam Fashion Institute proostten met champagne op de collectie van modelabel Individuals die ze kort daarvoor hadden gepresenteerd. Met de door hen ontworpen collectie 'Hooligan poetry' voegden de studenten een nieuw hoofdstuk toe aan het merk, dat elk halfjaar een nieuwe groep jong talent onder zijn vleugels neemt.

Nannet van der Kleijn, creatief directeur van het instituut en oprichter van Individuals, bekeek de show vanuit het publiek met instemmend enthousiasme. "Het enige dat ik kon denken was: fuck you, fuck the world", zei ze glimlachend, na afloop van de show. Die woorden sloten goed aan bij het rebelse karakter van de collectie, de vijfde voor het jonge label. 'Rauwe poëzie' van de straten van Parijs, Berlijn en Antwerpen werd voor 'Hooligan poetry' vertaald naar een collectie die zich kenmerkt door hevige contrasten.

Crèmekleurige jurken en jasjes van zacht katoen met fijn bloemetjesmotief werden afgezet tegen een parka, een broek en een grote rugzak van zwarte lak. Met die tegenstellingen creëerden de studenten een bewuste stijlbreuk. "We wilden een contrast vormen met het romantische karakter van de laatste collecties", stelde ontwerper Denise Aartsen, die onder meer de parka voor haar rekening had genomen.

Het eclectische karakter van de collectie is toe te schrijven aan de veelheid van verschillende stijlen die de jonge ontwerpers met zich meebrengen. Niet altijd verloopt de samenwerking even soepel. "Soms is er ruzie", vertelde Van der Kleijn. "Er is altijd een dialoog en in het begin is dat even wennen."

Om een zekere continuïteit te garanderen, worden de studenten, die zowel het ontwerpen van de kleding als de productie en marketing voor hun rekening nemen, begeleid door een vaste groep modeveteranen. "Je kunt het vergelijken met het principe van meester en gezel", legde Van der Kleijn uit. "Zij zijn de zenders die opvangen wat er leeft in de wereld en dat vormgeven."

De negende editie van de AIFW, die vorige week zaterdag officieel van start ging, wordt zondag afgesloten met shows van onder anderen Django Steenbakker en C'est Brillant. Eerder deze week vertoonden ontwerpers als Hans Ubbink, Jeroen van Tuyl en Iris van Herpen hun kunsten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen