Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Verduistering luistert Lowlands-show Underworld op

Shownieuws

De bezoekers van Lowlands zijn op de tweede dag getrakteerd op onder meer hypnotiserende dance. Tijdens Underworld was er een maansverduistering.

De bezoekers van Lowlands zijn zaterdag op de tweede dag van het festival onder meer getrakteerd op frisse Britpop, ouderwetse punkrock en hypnotiserende dance. Zo kregen de Schotten van Franz Ferdinand en de Amerikaanse formatie N.E.R.D. de Alpha-tent flink aan het dansen. Het optreden van Underworld werd opgeluisterd door een maansverduistering.

De vele oudere festivalgangers konden hun hart ophalen aan de Engelse punkband Sex Pistols. Als afsluiter kreeg het publiek in de Alpha-tent van Underworld een bijna anderhalf uur durende lading bonkende beats over zich heen.

Bij de oprichting van Franz Ferdinand in 2001 namen de heren uit Glasgow zich voor muziek te maken waarop meisjes konden dansen. Dit doel werd zaterdag op Lowlands ruimschoots gehaald. Vele voetjes gingen van de vloer en op hits als 'Take me out' en 'Michael' begon de hele tent massaal te springen.

De Schotten waren zoals altijd goed gekleed, dit keer in een zwarte pantalon en een grijs glimmend overhemd. Zanger Alexander Kapranos leek dit keer beter bij stem dan toen de band in 2004 en 2005 op Lowlands stond. Ook wist het publiek een aardig deuntje mee te zingen. Zo liet Kapranos het hele intro van 'Do you want to' door de meute vertolken.

Zo ongeveer alle mannelijke festivalbezoekers op leeftijd trokken rond 21.00 uur richting de Grolsch-tent. Daar kwamen namelijk de punkrockers van de in de jaren zeventig opgerichte Sex Pistols. De band stelde wel het geduld van het publiek op de proef. Niet alleen begonnen de Britten te laat, maar ze lieten voor aanvang ook nog een introductienummer horen van zeker vijf minuten.

Zanger John Lydon kwam op in een enorme slobbertrui en een rafelige legerbroek. Met wijd opengesperde ogen en wel heel erg grote pupillen keek hij het publiek in en zei in een zwaar Londens accent 'Nice to see you'. Daarop begon hij te zingen en maakte huppelachtige dansmoves. De 52-jarige Lydon vond zelf blijkbaar dat hij nog absoluut niet te oud is om zich voor te doen als sekssymbool. Hij trok zijn slobbertrui omhoog en streelde met zijn vinger zijn rechtertepel.

De ouderen in het publiek zongen en dansten volop mee, maar menig jongeling leek niet zo goed te weten wat aan te moeten met de oude punkers. Lydon was zich inmiddels gaan afvragen waarom hij niet in de open lucht mocht optreden. "Why are we playing in a fucking tent?", vroeg hij zich af. "Are we the suckers act?"

In de Alpha-tent begonnen intussen de eerste hypnotiserende tonen van de Britse band Underworld. Het duo Karl Hyde en Rick Smith, dat house, techno en electro combineert, begon uiterst rustig. Maar na twintig minuten klonk het intro van het bekende nummer 'Born Slippy' en begon het publiek te gillen. Alle handen gingen de lucht in en dit zag er bijna magisch uit. De tegelijkertijd optredende maansverduistering versterkte dit effect nog eens.

Over het weer mochten de festivalbezoekers zaterdag allerminst klagen. De hele dag scheen de zon en was het zo'n 23 graden. Dit zorgde op het festivalterrein voor veel blote basten en bikinitopjes.

Zondag ziet de weersverwachting er een stuk minder gunstig uit. Het is half bewolkt en er is kans op een regen en onweersbui. Menig festivalganger heeft dan ook zijn gekleurde regenlaarsjes uit de kast getrokken en een dikke trui aangedaan. Vanwege de wallen is de meerderheid wel getooid met een zonnebril.

Zondag betreden onder anderen de Canadese oerrocker Danko Jones en de Britse soulzanger Jamie Lidell het podium in Biddinghuizen. Ook dEUS en The Hives treden op. De Britten van Editors hebben de zware taak de zestiende editie van het driedaagse festival op het terrein van Walibi World af te sluiten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen