Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Madonna ziet Sara

Shownieuws

Madonna viert haar vijftigste verjaardig. Een mijlpaal voor een van de meest controversiële personen in de popcultuur. De zangeres is al een kwart eeuw actief.

Madonna viert zaterdag haar vijftigste verjaardag. De controversiële zangeres is al ruim een kwart eeuw actief in de muziekbusiness, waarbij het haar keer op keer lukt haar stijl te vernieuwen en een breed publiek aan te spreken. Madonna heeft in de laatste 25 jaar een onmiskenbare stempel gedrukt op de internationale muziekgeschiedenis.

Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie scoorde in 1984 haar eerste wereldhit met het plagerige 'Like a virgin', afkomstig van haar gelijknamige tweede studioalbum. Met haar sexy kledingstijl en haar meisjesachtige imago groeide ze uit tot een stijlicoon. Haar succes in de hitlijsten bereikte grote hoogten met singles als 'Material girl', 'Papa don't preach' en 'La isla bonita'.

Dat succes zwakte door de jaren heen zo nu en dan af, maar met een aantal goedgetimede gedaanteverwisselingen wist Madonna vriend en vijand telkens te verbazen. Zo herontdekte ze eind jaren negentig haar spiritualiteit, wat leidde tot het album 'Ray of light'. Met de daarvan afkomstige singles 'Frozen' en 'Ray of light' bewees ze dat ook zangeressen van rond de 40 aantrekkelijk kunnen zijn voor een jong publiek.

Drie jaar geleden keerde de zangeres terug naar haar wortels met de plaat 'Confessions on a dance floor'. Die nadruk op disconummers zette ze door op haar meest recente album, 'Hard candy'. Op de plaat proeft Madonna eveneens voorzichtig van de hiphop, door samen te werken met onder anderen Pharell Williams, Timbaland en Kanye West.

De afgelopen jaren is de media-aandacht voor het privéleven van de superster weer flink opgelaaid. Zo stond in 2006 haar adoptie van het Malawische jongentje David Banda in het middelpunt van de belangstelling. Adoptieregels zouden zijn versoepeld voor de zangeres, iets wat Madonna altijd heeft ontkend. Ook haar huwelijk met regisseur Guy Ritchie diende als inspiratie voor menig roddelblad.

Het vorderen der jaren lijkt voor Madonna geen reden te zijn om het rustiger aan te doen. Volgende week zaterdag gaat haar nieuwe wereldtournee van start in het Britse Cardiff. Daarna doet ze met haar 'Sticky & sweet'-show Europese steden aan als Berlijn, Londen en Parijs, waarna ze verder reist naar de Verenigde Staten. Op 2 september staat de zangeres in de Amsterdamse Arena.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen