Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DB Clifford kickt op scherpe contrasten

Shownieuws

DB Clifford houdt ervan om contrasten te verwerken in zijn muziek. "Mijn muziek is heel licht en lief, maar in mijn teksten praat ik graag over diepe dingen."

DB Clifford houdt ervan om tegenstellingen te verwerken in zijn muziek. "Mijn muziek is meestal heel licht en lief, maar in mijn teksten praat ik graag over diepe dingen als politiek, oorlog en religie", vertelt de Britse singer-songwriter aan Novum Nieuws. "Eigenlijk is het een vorm van humor om op die manier met contrasten te werken."

Die contrasten zijn goed terug te horen op zijn debuutalbum 'Recycable', waarop onder meer zware liefdesnummers staan. Clifford haalde zijn inspiratie voor die teksten uit zijn jeugd. "Vrouwen zijn moeilijk", vertelt hij. "Ik was vroeger een beetje een nerd. Ik ontmoette vrouwen die ik leuk vond, maar zij keken alleen naar de footballspelers." Nu maakt hij zich geen zorgen meer over vrouwen. "Daar ben ik mee gestopt", lacht hij. "Ik probeer vrouwen niet eens meer te begrijpen. Wie lukt dat wel?"

Clifford groeide op in Frankrijk, maar heeft een Engelse moeder. Tegenwoordig woont hij in Canada. Met een muzikant als vader had de kleine Daniel altijd muziek om zich heen en is het nooit de vraag geweest wat hij later wilde gaan doen. "Ik speelde piano toen ik 5 was. Daarna heb ik geleerd allerlei andere instrumenten te bespelen, zoals drums, gitaar en basgitaar." Op zijn eerste album heeft de artiest alle instrumenten dan ook zelf bespeeld.

Clifford laat in zijn muziek duidelijk merken wat hij van de wereld vindt. "Mensen moeten meer chillen, naar Amsterdam komen bijvoorbeeld. Mensen maken zich te druk om dingen als macht. Ik ben geen politicus maar een muzikant, ik wil dat iedereen het gewoon goed met elkaar kan vinden." De songwriter wil niet preken met zijn muziek. "Ik denk niet dat ik de wereld kan veranderen, maar ik denk ook niet dat het kwaad kan om een positieve boodschap te verspreiden."

Zelf heeft hij deze instelling vooral overgehouden na het overlijden van zijn moeder. "Als je een dierbaar iemand verliest, leer je dat het geen zin heeft om tijd en energie te verspillen aan dingen die er niet toe doen", vertelt Clifford. "We moeten ons minder zorgen maken over de barrières in ons hoofd. Je moet gewoon doen wat je wil doen en problemen los je onderweg wel op. Het leven is veel simpeler dan mensen doen voorkomen."

Voor hemzelf is het in ieder geval duidelijk: hij wil muziek maken. "Deze herfst ga ik werken aan een nieuw album. Ik hoop dat het begin 2009 uitkomt. Ik weet nog niet precies wat het gaat worden, maar ik heb er veel zin in."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen