Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ryan Shaw: moderne muziek gaat te veel over seks

Shownieuws

De Amerikaanse muzikant Ryan Shaw vindt dat bij hedendaagse muziek de nadruk te veel ligt op seks. "Dat haalt de essentie weg van waar muziek over gaat."

De Amerikaanse muzikant Ryan Shaw vindt dat bij hedendaagse muziek de nadruk te veel ligt op seks. "Het gaat bijna alleen maar over seks en clubs", zegt de 27-jarige Shaw tegen Novum Nieuws. "Dat haalt de essentie weg van waar muziek over gaat."

Shaw probeert met zijn muziek dan ook weer terug te gaan naar die essentie. "Muziek maken gaat over mensen raken, echt raken. Dan kun je het ook soulmuziek noemen. Dat heeft niets te maken met een genre, maar met de inhoud en het gevoel."

De songwriter is op dit moment druk bezig met de promotie van zijn debuutalbum 'This is Ryan Shaw'. Nu al wordt hij vergeleken met soullegende Stevie Wonder en wordt gezegd dat het zijn missie is om de soulmuziek nieuw leven in te blazen. "Ik weet niet of het een missie is", zegt Shaw. "Ik doe gewoon wat ik graag wil en dat is muziek maken. Misschien past die missie daar wel in, omdat mijn teksten gaan over het echte leven en niet alleen over populaire dingen."

De 27-jarige Shaw komt uit een zeer religieus nest in de Amerikaanse staat Georgia, was van jongs af omringd door gospelmuziek en leerde zingen in de kerk. Die gelovige achtergrond houdt hem naar eigen zeggen met beide benen op de grond. "Ik draag dat altijd bij me. Ik bid voor goede dingen en ik probeer op het juiste pad te blijven."

De beslissing eind jaren negentig naar New York te vertrekken om te zien of hij van zijn muziek kon leven, was dan ook gewaagd. "Ik kende daar niemand, ik had geen geld. Ik sliep bij mensen op de bank en ging alle tenten af waar open mike-avonden werden gehouden", vertelt Shaw. "Ik had het geluk dat mensen bleven zitten of opkeken van hun gesprek toen ik begon te zingen."

Dat heeft de artiest geen windeieren gelegd. Zo mocht hij het voorprogramma verzorgen voor Van Halen en gaat het goed met zijn eerste album, waarop zowel eigen nummers staan als covers van onder anderen Wilson Pickett, Bobby Womack en Jackie Wilson. "Op dit album laat ik zien dat ik echt kan zingen."

Zijn muzieksmaak is breed, benadrukt hij. "Tijdens mijn shows zing ik muziek van Otis Redding tot Janis Joplin. Mijn interpretatie maakt het mijn muziek." Toch is er wel een duidelijk thema te herkennen: liefde. "Veel van mijn muziek gaat over liefde. Want God is liefde en we moeten liefde aan elkaar geven."

Toch is Shaw niet alleen maar braaf. "Natuurlijk heb ik ook een sexy kant, die heeft iedereen. En als ik een speciaal meisje in het publiek zie staan dan komt die sexy kant ook echt wel naar boven. Dan geef ik haar even een speciale blik."

Shaw gaf vorige maand zijn eerste optreden in Europa. Hij stond toen op het Rotterdamse muziekfestival North Sea Jazz.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen