Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jeroen van Tuyl presenteert herencollectie op AIFW

Shownieuws

Jeroen van Tuyl introduceerde zijn herenmode woensdag voor het eerst officieel bij het Nederlandse publiek. Eerder showde de couturier al in Parijs.

Hoewel hij al meermaals showde in Parijs, introduceerde couturier Jeroen van Tuyl zijn herenmode woensdagavond voor het eerst officieel bij het Nederlandse publiek. Gezien de massaal toegestroomde modeliefhebbers, onder wie BN'ers als Fiona Hering, Bastiaan van Schaik en Erwin Olaf, en de enthousiaste reacties verliep die introductie alleszins naar wens.

Asymmetrie, strakke lijnen en spannende draaiingen typeren de pantalons en colberts die het merendeel van zijn collectie uitmaken. Als het aan Van Tuyl ligt, loopt de modebewuste man er volgende lente en zomer in ingetogen kleuren bij. In een zee van zwart, grijs, beige en lichtroze sprongen qua kleur twee roodoranje shirts in het oog.

Naast de scherp gesneden pakken, waarbij Van Tuyl zich onderscheidt door experimentele revers en vaak hoog ingezette schouders, presenteerde hij woensdag getailleerde volumineuze trenchcoats, een zwarte cape en een wijde, zwartglimmende dhoti, een Indiase wikkelbroek. Die wikkeltechniek kwam terug in een mannelijke variant van de sari.

De ontwerper maakt zelf weinig woorden vuil aan het idee achter zijn collectie. "Wat ik probeer is mooie kleding te maken waarbij gewerkt wordt aan de patronen, de pasvorm en de details", vertelde hij na afloop van zijn show. Van Tuyl verwacht zijn dhoti niet snel in het straatbeeld terug te zien. "Die broeken zijn meer voor het image van de collectie", stelde hij bedeesd. "Er zullen weinig mensen zijn die ze dragen, dat besef ik ook wel."

Het officiele catwalkprogramma van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) ging woensdagavond van start met de nieuwste collectie van Jan Taminiau. Hij presenteerde een reeks dromerige jurkjes die haast leken op te stijgen van de catwalk, net als de ballonnen die de modellen met zich meedroegen. Materialen als zijdechiffon en tule gaven een feeerieke look aan het aardse mangeldoek dat de basis vormt van veel van de ontwerpen. Zilver- en bronskleurige glazen kralen gaven de lichte materialen een chique, soms futuristische touch.

Het begin van de show bestond uit jurkjes die deel uitmaken van zijn eerste pret-a-porter-collectie. Naast zijn vertrouwde luchtige creaties verbaasde hij het publiek met jassen, korsetten en jurkjes gemaakt van antiek doek en priestergewaad. Taminiau sloot zijn show af met een avondjurk die rond de enkels was afgezet met een flinke dot opbollend tule. Doordat hij over het lijfje en de brede voet een dunne laag chiffon had gespannen, ontstond de suggestie van een glazen stolp.

Het catwalkprogramma van de AIFW gaat donderdag verder met shows van onder anderen Percy Irausquin en Oilily. Op vrijdag, zaterdag en zondag volgen nog eens de collecties van ontwerpers als Monique Collignon, Antoine Peters en Tessa Koops.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen