Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hans Ubbink mixt rock-'n-roll met Montmartre

Shownieuws

Hans Ubbink toonde dinsdag in zijn showroom zowel elegante avondjurken als met sterren bedrukt denim. Chic en rock gaan in zijn collectie hand in hand.

Amazoneachtige modellen stapten dinsdag in de showroom van Hans Ubbink over de catwalk in elegante avondjurken en met sterren bedrukt denim. Chic en rock gaan in de zomercollectie van de Nederlandse ontwerper hand in hand. "Ik heb me voor deze collectie laten inspireren door rock-'n-roll", vertelde Ubbink na afloop van de show. "En door het Montmartre waarmee we de show openden."

In het stijluniversum van Ubbink liggen het elegante nachtleven en de goot dicht bij elkaar. "Langzaam vervallen die mensen", zei hij over de wezens die die universa bevolken. "Ze vallen onder de Pont Neuf in slaap en worden de volgende dag wakker. Ze hebben dus nog iets van glamour en luxe, maar wel verfomfaaid."

Qua pasvorm steekt de 46-jarige ontwerper zijn clientèle volgende zomer flink in de stof. De zomerjurken, trenchcoats en tuniekjes die hij dinsdagavond showde in zijn atelier in Schiphol-Rijk werden allemaal gekenmerkt door een wijde pasvorm. "Ik denk dat ik achttien jaar geleden de trend heb ingezet naar heel slank, 'body conscious', zoals dat toen heette", legde hij uit. "Ik denk dat het tijd is dat we nu weer teruggaan naar een wijde pasvorm, bij slanke onderstukken."

Wie de voorgaande collecties van Ubbink naast elkaar legt, ziet een constante zuinigheid met prints en opdrukken. Zijn nieuwste zomercollectie omarmt juist de decoratieve motieven, die niet meer slechts in de voering van Ubbinks ontwerpen te vinden zijn. Bloemen, sterren en peace-tekens bedekken colberts, truien en babydolls. Ook felgekleurde lijnen en vlakken zijn prominent aanwezig. "Een beetje √ la Mondriaan, qua vlakverdeling en kleuren", stelde hij. "Ik denk dat er behoefte is aan strakkere lijnen."

De show van dinsdag was de laatste die Ubbink gaf in zijn thuishaven in Schiphol-Rijk. Het gebouw waarin de couturier zijn showroom heeft, gaat binnen afzienbare tijd tegen de vlakte. De ontwerper spoorde na zijn show het publiek aan om een uniek kunstwerk te cre√ęren dat hij kan meenemen naar zijn nieuwe stek. Met zwarte verf konden toeschouwers een handafdruk achterlaten op een verplaatsbare witte muur. "Laat ons zien dat jullie mij en mijn team op handen dragen", riep Ubbink.

Ubbink toonde zijn collectie in het kader van de Amsterdam International Fashion Week, die deze zomer voor de negende keer plaatsvindt. Ontwerpers als Jan Taminiau, Percy Irausquin en Monique Collignon showen later deze week hun nieuwste creaties. De modeweek duurt nog tot en met zondag.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen