Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rowling verzweeg Harry Potter voor stervende moeder

Shownieuws

JK Rowling verzwijgde Harry Potter voor haar moeder, die in 1990 overleden is aan MS. De populaire kinderboekenschrijfster zet zich in tegen de ziekte.

JK Rowling heeft haar moeder nooit verteld over Harry Potter. "Ik begon een halfjaar voor de dood van mijn moeder met schrijven", zei de schrijfster tegenover de BBC. "Ze heeft nooit geweten dat ik een verhaal schreef. Dat betreur ik enorm. Ze heeft Harry Potter nooit gekend."

Rowling deed haar verhaal in een Schots BBC-programma over de ziekte MS, waaraan haar moeder in 1990 op 45-jarige leeftijd overleed. De auteur is gefrustreerd over het gebrek aan financiering voor goede onderzoeken. Ze heeft haar moeder meegemaakt in alle stadia van de ziekte. "Toen ik uit huis ging, liep ze al slecht. Tegen de tijd dat ik mijn school afmaakte, zat ze al in een rolstoel en had ze thuis een wandelstok nodig."

Twee jaar geleden doneerde de schrijfster van de succesvolle 'Harry Potter'-reeks een groot bedrag aan een stichting die onderzoek doet naar MS. Het verrast Rowling dat er zo weinig interesse wordt getoond in de ziekte, die ongeveer een op de vijfhonderd Schotten treft. "Blijkbaar is het normaal dat mensen niet investeren in neurologische ziekten. Het is een onderwerp dat niet erg aantrekkelijk lijkt om in te investeren."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen