Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fashion Week van start in rosse buurt

Shownieuws

De Amsterdamse rosse buurt staat zaterdag niet in het teken van raamprostitutie. De Amsterdam International Fashion Week gaat dan van start op de Wallen.

De Amsterdamse rosse buurt staat dit weekeinde niet in het teken van raamprostitutie, maar van mode van Nederlandse bodem. De negende editie van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) gaat zaterdagmiddag van start op de Wallen, waar sinds begin dit jaar jonge ontwerpers als Bas Kosters en Mada van Gaans wonen en werken.

James Veenhoff, directeur en oprichter van de modeweek, is maar wat trots dat zijn kindje inmiddels zo groot is geworden. "Negen feesten, dertig catwalkshows, tachtig ontwerpers op de catwalk; toch wat bereikt", glundert hij. Op het terrein van de Westergasfabriek tonen vanaf volgende week woensdag ontwerpers als Percy Irausquin, Jan Taminiau, Monique Collignon, Jeroen van Tuyl en Antoine Peters hun nieuwe collecties.

Publiekslieveling Daryl van Wouw laat ditmaal verstek gaan. De jonge ontwerper was de afgelopen maanden te druk met de lancering van zijn eerste boetiek, die dinsdag haar deuren opende op de Amsterdamse Prinsengracht. Veenhoff hoor je daar niet over klagen. Hij is juist blij dat jonge ontwerpers zich zo snel mogelijk op het commerciële pad begeven. "Je kunt wel moeilijk doen en in een museum willen hangen, maar aan het eind van de maand moet je toch de huur kunnen betalen."

Naast de catwalkshows, die alleen op uitnodiging toegankelijk zijn, worden vanaf donderdag tot en met 28 juli vele evenementen georganiseerd die openstaan voor het grote publiek. Zo kunnen modeliefhebbers een kijkje nemen achter de schermen van ontwerpers die atelier houden in de rosse buurt en vinden tentoonstellingen plaats van verscheidene designers.

Veenhoff zelf kijkt vooral uit naar Lichting 2008, waarbij jonge ontwerpers hun creaties mogen tonen. Voor de catwalkshow, die volgende week donderdag plaatsvindt, zijn de twintig meest veelbelovende eindexamenkandidaten van de zeven Nederlandse modeacademies geselecteerd. "Dat dit nu voortaan vast elk jaar plaatsvindt, is een enorme doorbraak voor mode-Nederland", meent Veenhoff. "Ik ben supertrots dat het zo'n vlucht neemt."

Het eerste evenement van de AIFW vindt al op donderdag plaats en is eveneens bedoeld als springplank voor aanstormend modetalent. In de Amsterdamse poptempel Paradiso vindt dan voor de vierde maal Off Schedule plaats, dat een platform moet bieden aan progressieve jonge ontwerpers. Zeven internationale ontwerpers showen hun creaties, die dit seizoen draaien om denim.

Na afloop van de shows kent een jury, bestaande uit internationale denimexperts, de zogenoemde Denim Award toe aan een van de ontwerpers. De gelukkige winnaar wordt onder meer begeleid bij het ontwikkelen van een samplecollectie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen