Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Cuckoo's nest'-gesticht gesloopt

Shownieuws

De psychiatrische inrichting die het decor vormde voor 'One flew over the cuckoo's nest' wordt afgebroken. De film met Jack Nicholson werd er in 1975 opgenomen.

(Novum/AP) - De psychiatrische inrichting die het decor vormde voor de film 'One flew over the cuckoo's nest' moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Het instituut kampte al lange tijd met problemen, maar door een lugubere vondst in 2004 raakte het proces in een stroomversnelling.

Hoewel de gemene zuster Ratched uit de film nooit echt de scepter zwaaide over het 125 jaar oude Oregon State Hospital in Salem, was het er voor de patiënten in werkelijkheid ook lang niet altijd een prettig verblijf. Overbevolkte afdelingen, afbrokkelende plafonds, uitbraken van schurft en buikgriep, seksueel misbruik van kinderen door personeel: het zijn slechts enkele van de problemen waar de inrichting in de loop der tijd mee worstelde.

Hoewel er al eerder stemmen opgingen om het complex plat te gooien, kregen die plannen pas echt gestalte toen hoogwaardigheidsbekleders enige jaren geleden tijdens een bezichtiging in een kamer stuitten op 3600 koperen potten met de asresten van patiënten die tussen 1880 en het midden van de jaren zeventig waren gestorven en gecremeerd. Vanwege het taboe op psychische aandoeningen wilden hun families niets meer te maken hebben met deze 'verloren zielen', zoals ze door sommige politici uit Oregon worden genoemd.

De film met in de hoofdrol Jack Nicholson naar de roman van Ken Kesey werd in 1975 in het complex opgenomen. Er werd voor deze locatie gekozen, omdat de directie de filmploeg de vrije hand gaf en zelfs toestond dat 89 patiënten als figurant optraden.

In het voorjaar van 2009 wordt begonnen met de nieuwbouw, die twee jaar later klaar moet zijn.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen