Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wolter Kroes voor rechter wegens feestnummer

Shownieuws

Wolter Kroes is voor de rechter gedaagd wegens het plegen van plagiaat. Santa Rosa meent dat hij de tekst van 'Viva Hollandia' heeft gekopieerd.

Wolter Kroes is voor de rechter gedaagd wegens het plegen van plagiaat. Leon Beelen en Willem Vogels van de feestband Santa Rosa menen dat de volkszanger de tekst van hun nummer 'Viva Hollandia' heeft gekopieerd. De Zaanse artiest moet op 19 augustus in de rechtbank van Utrecht verschijnen.

Eerder dit jaar beklaagde Vogels zich al over de nieuwste single van Kroes, 'Viva Hollandia', waarvan het refrein te veel zou lijken op het gelijknamige nummer van Santa Rosa, dat eind 2005 werd uitgebracht. Omdat de eerste twee zinnen van de refreinen van beide nummers letterlijk overeenkomen, stelt het duo vol vertrouwen de rechtszaak in te gaan.

Beide versies van 'Viva Hollandia' zijn gebaseerd op het Keulse lied 'Viva Colonia' van de band Höhner. Volgens de manager van Kroes Remko de Ruiter is van plagiaat geen sprake. De zanger zou zijn versie van het nummer hebben gebaseerd op het originele nummer van de Duitse popgroep.

'Viva Hollandia', dat in een speciale voetbalversie veelvuldig werd gedraaid tijdens het EK voetbal, is het themanummer van de Nederlandse versie van het in Duitsland populaire Oktoberfest. Kroes haalt het feest dit najaar naar Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen