Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jan Smit staat angsten uit op Schotse bergtop

Shownieuws

Jan Smit heeft op een Schotse bergtop ervaren hoe het voelt om alleen op de wereld te zijn. De helikopter die hem dropte, vloog plotseling weg om te tanken.

Jan Smit heeft op een Schotse bergtop kunnen ervaren hoe het voelt om alleen op de wereld te zijn. De zanger werd onlangs tijdens opnamen van de videoclip van 'Stilte in de storm' door een helikopter in de Schotse Hooglanden gedropt. Nadat vanuit het toestel spectaculaire opnamen waren gemaakt van de artiest, vloog de helikopter plotseling weg. "Daar stond ik, nadat ze me hadden gedropt", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Helemaal alleen, met niemand om me heen."

Even vreesde Smit het ergste. "Stond ik daar een dik uur lang in mijn uppie, echt niets om me heen", legt hij uit. "Ik vroeg me af of ze me soms vergeten waren." De 22-jarige zanger wist niet dat de helikopter hals over kop was weggevlogen om bij te tanken. Een roep om hulp bleek onmogelijk. "Want mijn mobiel had natuurlijk geen bereik daar." De Volendammer slaakte een zucht van verlichting toen het toestel na ruim een uur weer aan de horizon verscheen. "Verkleumd van de ijzige wind was ik stiekem best wel weer blij onder de mensen te zijn."

Smit had bovendien wel meer te vrezen dan een eenzaam verblijf op een heuveltop. De hele expeditie was namelijk illegaal. De luchtopnamen werden gemaakt op het grote landgoed van een 'zonderlinge' landeigenaar, stelt Smit. "Hij had vooraf gewaarschuwd dat we slechts naast zijn kasteeltje mochten landen en opstijgen." De landing op de heuveltop was dan ook 'een beetje tricky, want we hadden geen toestemming om met de heli zo maar ergens te landen'.

De keuze voor het Schotse natuurgeweld was geen willekeurige. 'Stilte in de storm' is de titelsong van de avonturenfilm 'De brief voor de koning'. "Prachtige spookachtige vervallen kastelen en oneindig mooie hooglanden, een ideaal decor voor de titelsong", zegt Smit. "Het landschap en de rust die je daar vindt, zijn gewoon geweldig."

De beelden van Smit in de ongerepte Hooglanden worden in de clip afgewisseld met beelden uit de film, die is gebaseerd op het beroemde ridderepos van Tonke Dragt. Dinsdag beleeft de video zijn primeur op het internet. 'Stilte in de storm', al te horen op de radio, ligt vanaf 11 juli in de winkel. Het gaat om de eerste single die de zanger uitbrengt sinds hij lange tijd rust moest houden wegens groeven in zijn stembanden. Na een geslaagde operatie, mocht hij geruime tijd nauwelijks praten. Op Koninginnedag maakte hij op het Amsterdamse Museumplein een grootse comeback.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen