Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Beat-kunstenaar Bruce Conner (74) overleden

Shownieuws

De Amerikaanse kunstenaar en avantgarde-filmmaker Bruce Conner (74) is maandag overleden. Conner stamt uit de Beat-scene van de jaren vijftig in San Francisco.

(Novum/AP) - De Amerikaanse kunstenaar en avantgarde-filmmaker Bruce Conner is maandag overleden. Hij is 74 jaar geworden.

Conner stamt uit de Beat-scene van de jaren vijftig in San Francisco, maar is altijd een invloedrijk kunstenaar gebleven. In 1958 maakte hij 'A movie', een twaalf minuten durende experimentele film die bestaat uit op muziek gezette fragmenten van B-films en andere stukjes film. De film wordt gezien als een voorloper van de videoclip en is deel van de Amerikaanse filmcanon.

Conner werkte veel samen met andere kunstenaars en met muzikanten. In 1982 maakte hij met David Byrne en Brian Eno de korte film 'America is waiting' en in de jaren zeventig werkte hij met newwaveband Devo.

Voor hij ging filmen maakte Conner al naam met assemblages die hij maakte van oude kousen, foto's, gebroken poppen en andere afgedankte voorwerpen. Met deze objecten leverde hij kritiek op de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

In de jaren zestig verzorgde Connor samen met anderen lichtshows bij popconcerten in de Avalon Ballroom in San Francisco.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen