Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter wil getuigen 'rattengate'-zaak niet horen

Shownieuws

Het verzoek van Martijn van den Bergh om een getuigenverhoor van betrokkenen bij de 'Rattengate'-zaak is donderdag afgewezen. De ex-presentator is 'verdrietig'.

Het verzoek om een getuigenverhoor van betrokkenen bij de zogenoemde 'rattengate'-zaak is donderdag afgewezen door de Amsterdamse rechtbank. Belspelpresentator Martijn van den Bergh spande een rechtszaak aan om zijn naam te zuiveren en een rectificatie en schadevergoeding te krijgen.

"De rechter heeft gesteld dat Martijn geen belang heeft om zijn verzoek toegewezen te krijgen", vertelt Van den Berghs advocaat Cyriel Spiertz. "Wij zijn het pertinent oneens met deze beslissing en de kans is erg groot dat we in hoger beroep gaan."

De presentator vindt dat zijn rol in 'rattengate', waarbij vorig jaar foto's van het vervuilde huis van Belinda Meuldijk in de Privé verschenen, schromelijk is overdreven en wil dat Rob de Nijs en zijn aanstaande bruid Henriëtte Koetschruiter dat onder ede bevestigen. Ook Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds en Astrid Collé, een vriendin van Koetschruiter en Van den Bergh zouden dat volgens Van den Bergh moeten doen.

Van den Bergh is, net als zijn advocaat, verbaasd over de uitspraak van de rechter. "Ik ben heel verdrietig", vertelt hij. "Ik snap het niet; er is zoveel bewijs en er zijn verklaringen die mij vrijpleiten." De rechter nam in zijn besluit om het verzoek om getuigenverhoor af te wijzen ook mee dat Van den Bergh zou zijn betaald om de foto's door te spelen aan weekblad Privé, iets wat hij altijd heeft ontkend.

"Hoe kán dat nou?", vraagt hij zich af. Ik vind het onvoorstelbaar; ik ben er door iedereen ingeluisd. Evert Santegoeds deed zich voor als een nobele man en maakte een bedrag over om een advocaat te betalen toen de zaak net ging lopen. Achteraf bleek dat hij dat allemaal heeft gedaan zodat het lijkt alsof ik geld heb aangenomen voor de foto's."

Santegoeds bevestigt dat hij de advocaatkosten van Van den Bergh heeft betaald. "Hij kreeg een advocaat op zijn dak nadat de foto's in Privé verschenen", legt de hoofdredacteur uit. "We hebben hem destijds niet betaald voor de foto's, dus toen heb ik hem gevraagd hoeveel kosten hij tot dan toe had gemaakt." Martijn heeft deze hele affaire over zich afgeroepen en daarom moet hij nu op de blaren zitten, zegt Santegoeds. "Ik heb hem 2500 euro gegeven om de pijn te verzachten. Dat ik hem erin heb geluisd, is onzin. Het is nu een jaar geleden en ik ben nu wel een beetje klaar met dat rattengate-verhaal."

Van den Bergh, die met de getuigenverhoren 'de waarheid boven tafel wilde halen en niet uit was op geld', vindt het 'het allerergst' dat Rob de Nijs en vooral Henriëtte 'ermee wegkomen'. "Ik heb nooit één woord gelogen, terwijl Rob drie versies heeft verteld", legt hij uit.

Het is de tweede keer dat een rechszaak rond de rattengate-affaire op een teleurstelling uitloopt. Woensdag verloor Belinda Meuldijk, die tegenwoordig goed bevriend is met Van den Bergh, de rechtszaak die ze in hoger beroep aanspande tegen weekblad Privé. Zij is van mening dat de immateriële schade die ze heeft geleden groter is dan de schadevergoeding van 7500 euro die ze eerder kreeg toegewezen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen