Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mandela in Londen voor viering 90e verjaardag

Shownieuws

Nelson Mandela is in Groot-Brittannië om zijn 90e verjaardag te vieren. Hij is pas in juli jarig, maar vrijdag wordt een concert voor hem gegeven in Londen.

(Novum/AP) - Nelson Mandela is maandag in Groot-Brittannië aangekomen om zijn negentigste verjaardag te vieren. Mandela is pas op 18 juli jarig, maar in het Londense Hyde Park wordt vrijdag ter ere van hem een concert gegeven met optredens van onder anderen Queen, Annie Lennox en, als haar gezondheid het toelaat, Amy Winehouse.

De opbrengst van het concert gaat naar het aids-liefdadigheidsfonds 46664, dat is genoemd naar het nummer dat Mandela als gevangene onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind droeg. Het is vrijdag twintig jaar geleden dat in Londen een concert werd gehouden om de Zuid-Afrikaanse regering onder druk te zetten Mandela vrij te laten. Mandela kwam twee jaar later na 27 jaar gevangenschap vrij en werd in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Mandela zal in Londen ook ontmoetingen hebben met de Britse premier Gordon Brown, de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en talkshowpresentatrice Oprah Winfrey.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen