Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Italiaanse regisseur Dino Risi (91) overleden

Shownieuws

De Italiaanse regisseur Dino Risi is zaterdag op 91-jarige leeftijd in zijn appartement overleden. De filmmaker kampte al een poosje met gezondheidsproblemen.

(Novum/AP) - De Italiaanse regisseur Dino Risi is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker, die in 1974 werd genomineerd voor een Oscar, kampte al een poosje met gezondheidsproblemen. Hij overleed in zijn appartement in Rome.

Risi werd vermaard door zijn lichtvoetige komedies die meestal draaiden om stereotype Italianen. De films 'Poveri ma belli' uit 1957 en 'Il Sorpasso' uit 1962 behoren tot zijn bekendste. Zijn script van 'Profuma di donna' leverde hem een Oscarnominatie op. Deze film werd later door de Amerikaanse regisseur Martin Brest opnieuw opgenomen als 'Scent of a woman. De remake verdiende begin jaren negentig vier nominaties voor Oscars, waarvan hoofdrolspeler Al Pacino er een verzilverde.

Begin jaren vijftig brak Risi door met de film 'Pane, Amore e...', waarin onder anderen Vittorio de Sica en Sophia Loren speelden. Loren reageert verslagen op de dood van de regisseur. "Ik vind het verschrikkelijk dat hij is overleden. Zijn films waren prachtig en grappig."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen