Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eline la Croix: Waar blijft het radiofeminisme ?

Columns

Toen ik een jaar of 8 geleden mijn eerste schreden in radioland zette, waren er zeer weinig vrouwen op de radio. Ik dacht toen:”Dat zal wel snel veranderen”. Maar wat schertst mijn verbazing, nog steeds is het een onderwerp wat genoeg stof tot nadenken geeft om er vervolgens bijvoorbeeld een stukje over te schrijven. Vrouwen op de (music driven) radio. Of eigenlijk het gebrek ervan. Ja natuurlijk, ze zijn er wel, ergens, bijna verborgen. Ze zijn er ook altijd geweest, net als travestieten, gastarbeiders, BOM-moeders en andere minderheden. Want dat zijn ze, een minderheid.

Als minderheid moet je, vind ik, je voordeel daarmee doen. Als ik een man was geweest was mijn weg naar de landelijke radio veel langer geweest, daar ben ik van overtuigd. En nee, ik heb geen oneerbare voorstellen gehad.

Ik denk wel dat Iwan, de opleidingscoördinator van 3FM, zijn kop heeft uitgestoken voor mij, mede omdat ik een vrouw ben. En dat ze het bij FunX ook 'wel leuk' vonden, zo’n dametje die een chart deed (en heus retestrak hoor). Maar het heeft ook zeker tegen me gewerkt. En dat heeft alles te maken met de ‘sound’ van vrouwen op de radio. Het stigma, en vooral de idee-fixes.

Nog steeds vinden veel (radio)mensen een vrouwelijke DJ minder fijn om naar te luisteren dan een mannelijke. Zelfs mijn schoonzusje vindt dat. Waarom? Ze weet het niet precies, heeft eigenlijk ook nog nooit een vrouw op de radio gehoord.Een radiocollega zei: "Omdat een vrouw 'niet' strak schuift", maar kwam hier later weer op terug. Mijn vriend vindt dat vrouwen op de radio 'tetteren', en zijn beste vriend vindt dat vrouwen 'nou eenmaal niet zo grappig zijn als mannen, en het al zeker niet moeten proberen te zijn'. De onderbouwing van al deze meningen was overigens helaas ver te zoeken. Is het omdat boeren niet vreten wat ze niet kennen, spreekt een vrouwenstem minder aan, of is het wat anders?

Wellicht is het gewenning. Radio-Nederland is te veel gewend aan de sound van een man op de radio, en niet flexibel genoeg om iets anders te kunnen waarderen. Het zou kunnen. Maar dan is het slechts een kwestie van tijd tot de meningen draaien, aangezien er toch nog vrouwen op de radio te horen zijn. Veel nieuwslezers zijn vrouw. In commercials en dergelijk hoor je ook vaak vrouwenstemmen. Een vrouwenstem is helder en duidelijk, en valt op. Wellicht, bij muziekradio, valt volgens sommigen een vrouwenstem te veel op om tussen het luisterbehang geplakt te worden.

De argumentatie 'vrouwen kunnen niet schuiven' heb ik ook meer dan eens gehoord. Nu ben ik persoonlijk van mening dat de nuance niet in de techniek zit. Een goede presentator heeft geen geweldige techniek nodig, de presentaties zijn uiteindelijk het belangrijkst. Waar ik me wel erg aan erger, is dat, als vrouwen een technisch 'foutje' maken ze meteen het cliché 'vrouwen en techniek' aanroepen en daarmee ook bevestigen. Ik heb dit al minsten 5 vrouwen on air horen zeggen. Oefenen dan, dames! Ook jullie kunnen het met wat inzet! Tís toch net als autorijden, of is dit misschien de verkeerde opmerking aangezien de discussies over vrouwen in het verkeer ook nooit ophouden?

Maar waarom zijn er dan zo weinig DJettes, disc-amazones, of hoe je ze ook wilt noemen? Ik denk om dezelfde reden dat er weinig vrouwelijke topmanagers zijn, en waarom vrouwen over het algemeen minder verdienen dan mannen in eenzelfde functie. Hebben de dames bij een sollicitatie misschien nog een voorsprong, op de werkvloer leggen ze het af. En dat heeft alles te maken met bescheidenheid en ambitie.

Maar, de voornaamste reden is dat er te weinig vrouwen zijn op de radio. Het een houdt namelijk het ander in stand. Zolang er niet meer vrouwen een kans krijgen op de radio, zullen er altijd weinig vrouwen op de radio blijven. In de grote kweekvijver van (wanna-be)DJ’s staan er namelijk redelijk zelden grote talenten op. Je kunt ze in de mannenwereld op twee handen tellen. (Ruud, Edwin, Jeroen, Giel, etc).

Denk eens na hoeveel mannen er al een kans hebben gehad op de landelijke radio, en hoeveel er uiteindelijk 'echt' zijn blijven hangen ? Juist, relatief weinig.

Nu de 'bekende' vrouwelijk DJ’s; Claudia, Marisa, Isabelle, ik eventueel, en natuurlijk alle overstappers naar televisie; wederom Claudia (-: maar ook bijvoorbeeld Floortje Dessing. En dan natuurlijk nog de sorry-ik-dacht-net-eventjes-niet-aan-haar-DJ’s.

Denk nu wederom na, over hoeveel vrouwen er een kans hebben gekregen op de landelijke radio. Juist; relatief nog veel minder!! Ik denk dat de percentages van kanshebbers ten opzichte van blijvers bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke DJ’s ongeveer gelijk ligt. Ze zullen er dus komen, maar hebben wel kansen nodig! Dus bij deze een oproep aan alle radioluisteraars en vooral de radiobaasjes. Ga het vrouwelijk geluid niet uit de weg, luister er onbevooroordeeld naar.

…Bedenk me net dat die radiobaasjes wél ook allemaal man zijn…. Zucht.

Eline la Croix

Gerelateerde Artikelen