Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Songfestivalinzending Ani Lorak strijdt tegen aids

Shownieuws

De Oekraïense Songfestivalinzending Ani Lorak strijdt tegen aids. "God gaf me deze stem en die wil ik inzetten voor het goede doel", luidt haar boodschap.

Ani Lorak, de Oekraïense inzending voor het Songfestival, zet zich in tegen aids. "We moeten het virus bevechten en niet de mensen die het met zich meedragen", luidt de boodschap van de zangeres, die zaterdag in Belgrado in actie komt in de finale van het Eurovisie Songfestival. "God gaf me deze stem en die wil ik inzetten voor een goed doel."

In haar thuisland loopt de acceptatie van de ziekte twintig jaar achter, zegt de Oekraïense zangeres. "Het probleem bespreekbaar maken in Belgrado zorgt ervoor dat er werkelijk iets gebeurt", vertelt ze. "Als artiest heb ik de morele verplichting en de sociale verantwoordelijkheid om deze wereld te verbeteren."

De 29-jarige zangeres grijpt het Songfestival aan om haar al eerder tentoongespreide mening over aids te verspreiden. Karolina Kuiek, zoals Lorak echt heet, maakte een documentaire over aidspatiënten. Ook ontwierp ze een t-shirt voor de stichting Designers Against Aids, waarvoor ook de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf zich inzet. Naast zangeres is Lorak ook actrice, dichter en kinderboekenschrijfster.

Lorak, die zich donderdag kwalificeerde voor de finale met haar nummer 'Shady lady', treedt zaterdag op in een jurk ontworpen door de Italiaanse couturier Roberto Cavalli. Hij heeft ook de outfits voor haar vier dansers ontworpen. Als Lorak met 'Shady lady' zou winnen, betekent dat de tweede keer in vijf jaar dat Oekraïne zegeviert tijdens het zangfestijn. In 2004 behaalde Ruslana met het nummer 'Wild dances' de meeste stemmen.

Voor de Nederlandse inzending, het nummer 'Your heart belongs to me' van Hind, viel dinsdag in de eerste voorronde het doek. Het Songfestival bestaat dit jaar voor het eerst uit twee halve finales, waaruit twintig landen zijn doorgestroomd naar de finale. Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Servië stonden al vast als deelnemers aan de eindstrijd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen