Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jan Smeets geniet van 'saamhorig' Pinkpop

Shownieuws

Toen Metallica op het podium van Pinkpop stond, waren de regen en verkeersopstoppingen vergeten. "Dan krijg je toch een saamhorigheidsgevoel", zegt Jan Smeets.

Regen en verkeersopstoppingen tekenden vrijdag de opening van Pinkpop. Maar toen iedereen eenmaal binnen was en Metallica 's avonds het terrein in Landgraaf deed schudden, was dat alles vergeten. "Dan krijg je toch een saamhorigheidsgevoel", vertelt festivalbaas Jan Smeets. "Dat straalde van het terrein af."

Volgens de oprichter van het popfestival maakten de Amerikaanse rockers hun reputatie waar. "Dat is een bombastische show, onwaarschijnlijk. Je zag heel duidelijk: dit is een stadiongebeuren, zestigduizend mensen gingen echt volledig uit hun dak." Andere artiesten die vrijdag het podium betraden waren Incubus, Flogging Molly en het Limburgse Sat2d.

Zaterdag hebben Air Traffic en Blood Red Shoes om 13.00 uur de tweede festivaldag afgetrapt. Later op de dag volgen onder meer Foo Fighters, Kaiser Chiefs en Stereophonics. Smeets probeert ondertussen zoveel mogelijk van de sfeer op het festivalterrein mee te pikken. Dat gaat niet ongemerkt voorbij aan de tienduizenden bezoekers. "Ik moet vaak op de foto", vertelt hij. "Eigenlijk te vaak. Ik moet af en toe gewoon doorlopen en net doen alsof ik Oost-Indisch doof ben, anders ben ik alleen maar bezig met fotograferen."

Voor de laatste festivaldag op zondag verheugt Smeets zich al op de optredens van Alanis Morissette en Counting Crows. Al met al durft hij nu al te spreken van een geslaagd Pinkpop. "Tenminste, 'till so far', zeg ik altijd maar. Met de nadruk op 'Till', want zo heet mijn vrouw."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen