Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Alanis Morissette bakte koekjes na relatiebreuk

Shownieuws

Alanis Morissette heeft zich niet alleen op de muziek gestort toen haar verloving op de klippen liep. "Ik heb gebakken", vertelt ze. "Chocoladekoekjes".

Alanis Morissette heeft zich niet alleen op de muziek gestort toen haar verloving met acteur Ryan Reynolds begin vorig jaar op de klippen liep. "Ik heb gebakken", vertelt de zangeres, wier nieuwe album 'Flavors of entanglement' sinds vrijdag in de winkel ligt. "Chocoladekoekjes. Het recept kan ik je niet vertellen, dan zou ik je moeten vermoorden."

Dat fans vier jaar hebben moet wachten op haar zevende studioalbum wijt ze aan haar vele hobby's. "Ik probeer mezelf steeds op andere wijzen te uiten", legt de 33-jarige artieste uit. Naast koekjes bakken stortte ze zich op dansen, schilderen, fotografie en het ontwerpen van juwelen. "Maar met geen van die dingen heb ik publiciteit gezocht", verklaart de Canadese de mediastilte.

De breuk met Reynolds, die onlangs actrice Scarlett Johansson ten huwelijk vroeg, heeft zijn sporen achtergelaten op 'Flavors of entanglement'. Op nummers als 'Moratorium' en 'Tapes' bezingt Morissette alle emoties die bij het stuklopen van haar relatie kwamen kijken. "Die nummers zijn echt bedoeld om schoon schip te maken, dus ik schrijf absoluut over de tijd van de breuk, het uiteenvallen van mijn leven en mijn herrijzenis als een feniks."

Morissette brak in 1995 door met het strijdbare 'You oughta know', waarin ze onomwonden haar gal spuwde over een ex-vriendje. "Ik kijk daarop terug als een uiting van woede en verslagenheid", zegt ze. "Ik was woedend, het hielp me om mijn depressieve gevoelens te verwerken." Hoewel haar nieuwste nummers veelal sereen klinken, heeft de zangeres haar scherpe randjes nog niet verloren. "Ik heb mijn kleine 'fuck you'-momenten, die komen tot uiting in liedjes als 'Straitjacket'."

De muzikale draai om de oren die ze voormalige geliefden geeft op 'You oughta know' en 'Straitjacket' vormt voor Morissette een soort rouwproces. "Als ik terugkijk op relaties voel ik een hoop liefde, ik blijf achter met een gevoel van dankbaarheid." De felle uithalen bewaart ze voor de studio en het podium. "Ik zou zoiets nooit in iemands gezicht zeggen. Ik sla liever in een kussen of uit het in mijn zang of dans. Ik denk niet dat het gepast is om zulke dingen tegen iemand te zeggen. Maar in de kunst is alles toegestaan, in de kunst gaat niets te ver."

Morissette geeft zondag, de dag waarop ze 34 jaar wordt, een optreden op Pinkpop. Op 13 juni is de zangeres opnieuw in Nederland. Ze staat dan in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen