Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Acht miljoen extra voor podiumkunsten

Shownieuws

Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten kent de komende jaren 36 miljoen euro aan subsidies toe. Dat is acht miljoen meer dan in de vorige periode.

Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten kent de komende jaren 36 miljoen euro aan subsidies toe, acht miljoen meer dan in de vorige vierjaarlijke periode. Ondanks dat er meer geld is, worden er minder instellingen geselecteerd. Dat heeft het fonds donderdag bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor theater, muziek en dansinstellingen in de periode 2009-2012.

Een scherpere selectie is volgens het fonds nodig om meer kwaliteit te kunnen bieden en overaanbod tegen te gaan. Aangezien 261 instellingen voor 76 miljoen aan subsidies hebben aangevraagd, zullen veel organisaties naast het net vissen. In augustus wordt duidelijk waar het geld de komende vier jaar heen gaat. Het is de eerste keer dat het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten beslist over de subsidiegelden, die door het ministerie van Cultuur beschikbaar worden gesteld.

Voorheen had de Tweede Kamer het laatste woord, waarbij de Raad van Cultuur fungeerde als adviesorgaan. Nu adviseert de Raad van Cultuur alleen nog over een aantal grotere kunstinstellingen. Minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) heeft voor de komende vier jaar in totaal 244,5 miljoen euro in kas voor cultuursubsidies, terwijl voor 352,4 miljoen euro is aangevraagd. De Raad voor Cultuur wil ruim 26,6 miljoen euro extra voor de culturele sector, maar Plasterk zegt hiervoor geen geld te hebben.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen