Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmfestival Cannes van start met 'Blindness'

Shownieuws

Het Filmfestival van Cannes is woensdag van start gegaan met de vertoning van de openingsfilm 'Blindness'. De donkere dramafilm dingt mee naar de Gouden Palm.

(Novum/AP) - Het Filmfestival van Cannes is woensdag van start gegaan met de vertoning van de openingsfilm 'Blindness'. De donkere dramafilm van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles dingt mee naar de felbegeerde Gouden Palm, de meest prestigieuze prijs van het festival.

Ook 'Changeling', een film van Clint Eastwood met in de hoofdrol Angelina Jolie, en 'Two lovers', met Joaquin Phoenix en Gwyneth Paltrow, gaan voor de hoofdprijs. De serieuze films staan in schril contrast met de blockbusters die traditiegetrouw op het festival in première gaan. Aankondigingen van 'Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull' en de animatiefilm 'Kung fu panda' beheersen het straatbeeld van Cannes.

De twee potentiële blockbusters doen niet mee aan de competitie. Terwijl 'Blindness' woensdag werd vertoond, kwam komiek Jack Black, die de stem van een pandabeer heeft ingesproken voor 'Kung fu panda', de paparazzi tegemoet. De acteur gaf aan het strand, omringd door veertig als panda's verklede mensen, een demonstratie kung fu.

Een jury, bestaande uit acteur Sean Penn, actrice Natalie Portman, regisseur Alfonso Cuaron en regisseuse Marjane Satrapi, beslist later deze maand welke films, acteurs en regisseur worden onderscheiden. De prijzen, waaronder ook die voor beste script en beste korte film, worden op 25 mei uitgereikt.

Van sterren als Angelina Jolie, Harrison Ford, Woody Allen, Scarlett Johansson, Penelope Cruz en Robert De Niro wordt verwacht dat ze hun gezicht laten zien in Cannes. Madonna en Sharon Stone maken hun opwachting tijdens een benefietgala voor een Amerikaanse stichting die onderzoek doet naar aids.

Vorig jaar ging de Gouden Palm naar de Roemeense film '4 months, 3 weeks and 2 days'. Julian Schnabel kreeg voor 'The diving bell and the butterfly' de prijs voor beste regie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen