Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Disney-tekenaar Ollie Johnston (95) overleden

Shownieuws

De laatste nog levende tekenaar uit de beginperiode van de Disney-studio's is overleden. Ollie Johnston werkte mee aan klassiekers als 'Sneeuwwitje' en 'Bambi'.

(Novum/AP) - De laatste nog levende tekenaar uit de roemruchte beginperiode van de Disney-studio's is maandag overleden. Ollie Johnston werkte mee aan klassiekers als 'Sneeuwwitje', 'Fantasia', 'Bambi' en 'Assepoester'. De tekenaar stierf maandag in een ziekenhuis in Washington. Hij was 95 jaar.

Johnston maakte deel uit van de Negen Oude Mannen, zoals Walt Disney zijn beste tekenaars noemde. Diezelfde aanduiding gebruikte president Franklin Roosevelt voor de negen rechters van de Hoge Raad die veel voorstellen uit zijn New Deal-politiek van tafel veegden. Johnston wordt samen met zijn goede vriend Frank Thomas beschouwd als de meest getalenteerde van zijn generatie Disney-tekenaars.

De tekenaar zelf zei ooit de sterfscène van de moeder van Bambi als zijn beste werk te beschouwen, omdat die symbool staat voor de emoties die Disney-films bij jong en oud kunnen opwekken. De gids voor tekenaars die Johnston en Thomas in 1981 uitbrachten wordt door collega's nog altijd gezien als de bijbel van het genre.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen