Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Goede Doel lanceert gratis cd voor goede doel

Shownieuws

Het Goede Doel heeft hun nieuwe cd gratis beschikbaar gesteld via internet. De heren starten ook een theatertoer vanaf novemberin het Amsterdamse Carré.

Henk Westbroek en Henk Temming, de zangers van Het Goede Doel, hebben dinsdag de website gelanceerd waar hun nieuwe album gratis op te downloaden is. Na een afwezigheid van zeven jaar is de band weer terug. Het album 'Gekkenwerk' doet zijn naam eer aan nu beiden de normale wegen van een albumrelease omzeilen, en hun nieuwe cd koppelen aan een goed doel.

Tijdens de presentatie van het nieuwe album in het Amsterdamse café De Kroon gaven Henk en Henk tekst en uitleg. "Viafrica is een goed doel dat aan de cd gekoppeld is", aldus Temming. "Het gaat om het uitzenden van vrijwilligers naar Afrika om ervoor te zorgen dat daar op scholen de computerbestanden op peil blijven. Wil je die landen echt helpen, dan moet je ervoor zorgen dat zij zelf hun broek op kunnen houden."

De zangers hopen dat mensen een vrijwillige donatie aan de organisatie doen als ze de plaat downloaden. "Je mag een kleine donatie aan Viafrica doen", zegt Westbroek. "Maar even goeie vrienden als je het niet doet." Door de donaties hopen de mannen geld in te zamelen om ICT-projecten in Afrika op poten te zetten.

Voor het duo, verantwoordelijk voor de hits 'België' en 'Vriendschap', was het een wens het nieuwe album aan een goed doel te koppelen. Ze wilden het daarnaast direct aan iedereen gratis beschikbaar stellen. "Wij kwamen met dit plannetje, wat nog nooit zo is gedaan ter wereld. En verschillende bedrijven wilden meehelpen", zegt Westbroek. "Met een rookworstenfabrikant die het gratis weggeeft is ook niets mis, maar dit is nuttiger."

De 56-jarige Westbroek besefte pas tijdens de lancering hoe uniek hun actie eigenlijk is. "Ik werd net aangesproken door zo'n computerwizard en ik vertelde hem dat de cd alleen in Nederland uit is. Toen zei hij: 'nee joh, die is in de hele wereld te krijgen!'", zegt Westbroek lachend. "Dat had ik nog niet eens beseft. Moet je eens nagaan hoe een ouwe lul ik eigenlijk ben."

De zangers hebben bewust gekozen voor het gratis downloaden. "Het gebeurt toch al, dus we dachten: we maken het de mensen makkelijk", lacht de 57-jarige Temming. Een en ander betekent niet dat hij geen fiducie meer heeft in de muziekindustrie. "Ik heb gewoon vertrouwen in de muzikanten. En de laatste twintig jaar heeft de industrie het juist heel erg laten afweten."

Dat juist de 'oude rotten' van Het Goede Doel nu met een oplossing voor de muziekindustrie komen, verbaast het tweetal nog het meest. "Het is toch treurig dat twee jochies afkomstig uit een Utrechtse volkswijk met een oplossing komen waarbij iedereen tevreden is", zegt Westbroek. "Het is eigenlijk een hele ingeslapen industrie. Ze kunnen het wel erg vinden dat er illegaal wordt gedownload, maar denk je dat mijn dochter dat ervan weerhoudt?"

Het album van Het Goede Doel is vanaf nu gratis te downloaden via de website van de organisatie It-staffing. Zij werken samen met het project Viafrica. De band treedt ook weer op en toert sinds twee weken weer door het land. In november beginnen de heren hun theatertoer, die start in het Amsterdamse Carré.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen