Kies je favoriete radiostation

Dossiers

J.K. Rowling noemt Potter-encyclopedie 'jatwerk'

Shownieuws

J.K. Rowling heeft maandag tijdens een hoorzitting in New York de Harry Potter-encyclopedie 'jatwerk' genoemd. De encyclopedie is gebaseerd op een fansite.

(Novum/AP) - J.K. Rowling heeft getuigd in de zaak om de publicatie van een encyclopedie over Harry Potter te voorkomen. Ze noemt het werk van de auteur, Steven Vander Ark, 'jatwerk'. "Ik vind het walgelijk. Ik vind het slordig. Ik vind dat er heel weinig research in zit", zei de schrijfster van de populaire boekenreeks maandag tijdens een hoorzitting in New York.

De 50-jarige Vander Ark is de man achter de fansite The Harry Potter Lexicon en wilde zijn werk bundelen in een encyclopedie. Rowling is daar echter niet van gediend en vindt het plagiaat van het werk waaraan zij zeventien jaar heeft besteed. Ze ontkende maandag dat het haar om het geld te doen was.

De Britse schrijfster noemt het boek 'niets meer dan een opsomming van haar materiaal'. Ook zegt ze zelf van plan te zijn een encyclopedie op de markt te brengen. Hiervoor heeft de schrijfster nog twee tot drie jaar nodig, al weet ze niet zeker of het plan doorgaat als Vander Ark zijn encyclopedie van de rechter mag uitbrengen.

"Ik vraag me af of ik het doorzettingsvermogen heb mijn encyclopedie dan nog op de markt te brengen", zei ze. Ook haar nieuwe boek, een detectiveverhaal voor volwassenen, is naar haar zeggen vertraagd door de rechtszaak.

Vander Ark vermoedde eerder al dat het uitbrengen van een encyclopedie die gebaseerd is op de Potter-serie als plagiaat zou worden bestempeld. Toen hij na de publicatie van het laatste boek in de Potter-reeks, in juli vorig jaar, werd benaderd door een uitgever die met hem in zee wilde gaan, besloot hij toch te willen publiceren. De fan nam vervolgens een clausule in zijn contract op, waardoor de uitgever hem zou dekken bij een eventuele rechtszaak.

Rowling is bang dat haar goede naam wordt geschaad door de rechtszaak, en zeker als ze die verliest. "Andere auteurs zullen zeggen: 'ze had het meer in eigen handen moeten nemen. Ze was een idioot, die het allemaal uit haar handen liet glippen'." Het is niet altijd oorlog geweest tussen Rowling en Vander Ark. Zo erkende de schrijfster de site ooit te hebben aangemoedigd en Vander Ark zelfs een prijs te hebben toegekend, omdat ze 'een enthousiaste fan wilde aanmoedigen'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen