Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nynke Laverman vindt inspiratie bij Björk

Shownieuws

Nynke Laverman laat zich inspireren door de minimalistische klanken van Björk. "Ik vind haar een groot voorbeeld. Niemand kan zich vergelijken met Björk."

Na de Portugese passie van de fado, laat Nynke Laverman zich nu inspireren door de minimalistische klanken van Björk. "Ik vind haar een groot voorbeeld", vertelt ze. "Er is niemand die zich kan vergelijken met Björk, het is zo'n eigen geluid, gemaakt vanuit haar 'roots'."

Dat de muziek van de IJslandse zangeres is geworteld in de cultuur van haar vaderland, spreekt de 28-jarige Friezin aan. "Ze gebruikt ook de geluiden van IJsland, de geisers, de vulkanen, de sneeuw."

Laverman kijkt voor haar nieuwe album, dat begin volgend jaar uitkomt, ook naar het verre Oosten. "Ik ben naar Mongolië gegaan, dat is een belangrijke voedingsbodem", vertelt ze. "Het is niet zo dat ik nu Mongoolse muziek ga integreren in wat ik doe, maar de cultuur heeft me geïnspireerd, de teksten gaan erover."

Anders dan bij haar vorige twee platen, 'Sielesâlt' en 'De maisfrou', schrijft ze voor haar nieuwe project alle teksten zelf. "Qua stijl moet het allemaal dichter bij mezelf liggen. Ik heb besloten zelf alle teksten te schrijven en met een klein clubje mensen om me heen de muziek te maken. Het wordt dichterbij, eigener."

Hoewel haar muzikale stijl aan verandering onderhevig is, blijft Laverman trouw aan de Friese taal. "Die taal ligt het dichtst bij mijn emoties, het is mijn eerste taal", zegt ze. "Ik heb het gevoel dat wanneer ik in het Fries zing, ik het meest geloofwaardig ben. Het is wat mij onderscheidt van anderen. Als ik ook Engels of Nederlands zou gaan zingen, gaat er iets van mijn eigenheid verloren en ben ik een van de velen."

Dat het grootste deel van haar publiek het Fries niet eigen is, draagt bij aan haar populariteit, meent Laverman. "Dat zie je ook bij Spaanse en Portugese zangeressen in Nederland. Het is exotisch, het heeft iets waar je niet helemaal bij kunt komen. Als het echt een obstakel zou zijn geweest, had ik buiten Friesland niet kunnen optreden. Dat is absoluut niet het geval, ik treed veel meer op buiten Friesland dan binnen Friesland."

Op Koninginnedag brengt Laverman een speciaal lied ten gehore voor koningin Beatrix en prinses Máxima. Tijdens hun bezoek aan het Friese Franeker zingt de artieste het nummer 'Hambre del alma'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen