Kies je favoriete radiostation

Dossiers

J.K. Rowling wint zaak om privéfoto's

Shownieuws

De Britse auteur J.K. Rowling heeft een privacyzaak in hoger beroep gewonnen. In 2004 werden foto's gepubliceerd van de schrijfster met haar zoontje.

De Britse auteur J.K. Rowling heeft in hoger beroep een privacyzaak gewonnen. Zij en haar man Neil Murray hadden in 2004 de krant The Sunday Express en het fotopersbureau Big Pictures voor de rechter gesleept.

De krant had door Big Pictures met een telelens gemaakte foto's geplaatst van Rowling met haar zoontje David in een buggy. De Harry Potter-schrijfster verloor de zaak, maar ging in hoger beroep. The Sunday Express schikte later met het echtpaar.

De rechter oordeelde woensdag dat voor kinderen van beroemdheden dezelfde privacyrechten gelden als voor kinderen van niet-beroemde ouders. Daarmee heeft de schrijfster de zaak tegen Big Pictures gewonnen.

Rowling spreekt van een belangrijke overwinning. "We zijn ongelooflijk blij dat we in het gelijk zijn gesteld en dat onze kinderen worden beschermd tegen ongeautoriseerde foto's. Deze uitspraak zal een direct verschil in ons leven maken", citeerde BBC News haar.

De rechter zal later bepalen hoe hoog de schadevergoeding wordt die Big Pictures moet betalen, tenzij beide partijen hierover buiten de rechtszaal tot een akkoord komen.

Rowling bevond zich de afgelopen tijd vaker in de rechtbank. Onlangs probeerde ze in New York een Harry Potter-encyclopedie tegen te houden die een fan wilde uitbrengen. In die zaak wordt op korte termijn nog geen uitspraak verwacht.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen