Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Geen onderzoek naar omkoopschandaal Songfestival

Shownieuws

De organisatie van het Songfestival is niet van plan een onderzoek in te stellen naar de winst van Spanje 40 jaar geleden. Cliff Richard werd toen bestolen.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival is niet van plan een onderzoek in te stellen naar de onterechte winst van Spanje veertig jaar geleden. "Nee, alleen maar om Cliff Richard een klein beetje blijer te maken en de Spaanse winnaar minder blij?", zei directeur Björn Erichsen tegen het Britse persbureau Reuters. "Het is verleden tijd."

Zondag werd bekend dat de Spaanse dictator Francisco Franco heeft voorkomen dat de Britse zanger Cliff Richard er in 1968 met de Songfestivalwinst vandoor ging. Dat zou blijken uit de documentaire '1968. I lived through the Spanish May'.

Richard was favoriet voor de winst van het jaarlijkse liedjesfestijn met het nummer 'Congratulations', maar verloor met een punt verschil van de Spanjaard Massiel met 'La la la'. "Het was allemaal doorgestoken kaart", zei de producent van de documentaire. "Massiel won met gekochte stemmen."

Spaanse tv-bonzen zouden Europa zijn rondgereisd met de belofte programma's te kopen in ruil voor Songfestivalstemmen, die toen nog werden uitgebracht door nationale jury's in plaats van televoting. Franco wilde met de winst van het muziekspektakel het imago van zijn land opvijzelen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen