Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Nijs wil niet getuigen in 'Rattengate'-zaak

Shownieuws

Rob de Nijs en zijn vriendin Henriëtte Koetschruiter willen niet getuigen in de zaak die Martijn van den Bergh heeft aangespannen. Die wil zijn naam zuiveren.

Rob de Nijs en zijn vriendin Henriëtte Koetschruiter willen niet getuigen in de zaak die Martijn van den Bergh heeft aangespannen om zijn naam te zuiveren. Dat werd vrijdag duidelijk in de Amsterdamse rechtbank. "Als ze niets te verbergen hebben, waarom willen ze dit dan niet onder ede verklaren?", vroeg de voormalige LiveShop-presentator zich af. "Ik wil gewoon dat iedereen de waarheid weet."

In juli werd bekend dat Van den Bergh betrokken is bij het schandaal rond Rob de Nijs en zijn ex-vrouw Belinda Meuldijk. Hij speelde mogelijk door De Nijs of Koetschruiter gemaakte foto's van het vervuilde huis van Meuldijk door aan het roddelblad Privé, dat ze vervolgens afdrukte. De zaak is in de media 'Rattengate' gedoopt. Van den Bergh vindt echter dat zijn rol schromelijk is overdreven en wil dat De Nijs en Koetschruiter dat bevestigen.

De presentator diende vrijdag in de rechtbank in Amsterdam ook het verzoek in om behalve De Nijs en diens vriendin Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds en Astrid Collé -een vriendin van Koetschruiter die Van den Bergh volgens hem vroeg om de foto's naar Privé te lekken- te laten getuigen. De rechter bepaalt 29 mei of er voldoende aanleiding is de getuigen te horen. Die zijn dan verplicht onder ede te getuigen.

Als de rechtbank de door Van den Bergh gevraagde getuigenverhoren toestaat, is hij van plan een procedure te starten. Hij wil een rectificatie in het roddelblad en een schadevergoeding.

"Ik heb inderdaad foto's aan het roddelblad doorgespeeld, maar de foto's die werden geplaatst in het blad, waren niet de foto's die ik hen heb voorgeschoteld. Privé heeft aan verkeerde bronvermelding gedaan", zegt Van den Bergh. "In Nederland hangt nog steeds het idee dat ik een rat ben. Maar ik ben slechts het rotje, niet diegene die het rotje heeft aangestoken", legt hij uit, verwijzend naar Rob de Nijs en Koetschruiter, die de kiekjes van het bevuilde huis gemaakt zouden hebben.

De manager van De Nijs, Frank Jansen, was vrijdag ook aanwezig bij de zitting. Hij liet weten dat de zanger en zijn verloofde Henriëtte niet in willen gaan op de 'mediahype' die Van den Bergh volgens hem probeert te creëren. "Ze willen inderdaad niet getuigen. Wat gezegd is, is al gezegd. Wat denkt Martijn ermee te bereiken?"

[Novum]

Gerelateerde Artikelen