Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Franeker zwaait koningin Beatrix uit

Shownieuws

Voor de koninklijke familie zit het er weer even op. Koningin Beatrix is met de bus weer vertrokken uit Franeker, waar zij om even na 12.00 uur aankwam.

Voor de koninklijke familie zit het er weer even op. Koningin Beatrix is met de bus weer vertrokken uit Franeker, waar ze met haar gevolg even na het middaguur aankwam. In de Friese stad werd de 70-jarige vorstin door burgemeester Marjan Haveman rondgeleid langs een afgezet parcours.

In Franeker vond een modeshow plaats en meerdere korte toneelstukjes benadrukten het historische karakter van de voormalige studentenstad. Bij een ijsbaan die was aangelegd met synthetisch ijs bonden prins Willem-Alexander en prinses Máxima de schaatsen onder. Samen met enkele Friese kinderen schaatsten ze ietwat onwennig een rondje.

Verscheidene prinsen en prinsessen, onder wie Willem-Alexander, Mabel en Máxima, namen deel aan het kaatsen, waarbij met een handschoen een klein balletje wordt weggeslagen. Op een podium bij het kaatsveld nam de bevolking daarna afscheid van de koninklijke familie. De Friese zangeres Nynke Laverman zong het lied 'Hambre del alma', wat 'honger van de ziel' betekent.

Na een toespraak van burgemeester Haveman richtte Beatrix zich met enkele woorden tot het publiek. "Zo veel mensen, het is voor ons echt hartverwarmend met u feest te mogen vieren", zei de geheel in het roze geklede vorstin. Beatrix bedankte ook Ed Nijpels. Het is woensdag zijn laatste dag als commissaris van de Koningin in Friesland.

Het officiële programma van Koninginnedag ging woensdag om 10.00 uur van start in de vissersplaats Makkum, waarheen de koninklijke familie per helikopter was gevlogen. In Makkum werden onder meer demonstraties gegeven in klompzeilen, ringskelteren en jeu de boules.

Hoewel de zon slechts zo nu en dan het gezicht liet zien, bleef het zowel in Makkum als Franeker droog.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen