Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Australische muziekpionier Tristram Cary overleden

Shownieuws

Pionier van de elektronische muziek Tristram Cary is op 82-jarige leeftijd overleden. Tijdens een operatie in Adelaide staken complicaties de kop op.

(Novum/AP) - Pionier van de elektronische muziek Tristram Cary is op 82-jarige leeftijd overleden. Tijdens een operatie in de Australische stad Adelaide staken complicaties de kop op, waarna hij donderdag overleed. Dat heeft zijn collega op het conservatorium Stephen Whittington maandag bekendgemaakt.

De Brit Cary werd alom geroemd om zijn bijdrage aan de elektronische muziek. "Zonder mensen als hij hadden we niet zo veel op technologie steunende stijlen als techno en hiphop gehad", vindt Whittington, hoofd van de studie muziektechnologie aan het conservatorium in Adelaide.

Cary maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog al muziek. Hij groeide op in Engeland, maar raakte gefrustreerd door Britse muziek, waarop hij naar Australië verhuisde. Daar zette hij een studio op en werd leraar aan het conservatorium.

Zijn passie voor muziek ging verder dan elektronische geluiden. Hij componeerde soundtracks voor de Britse tv-series 'Dr. Who', 'Jane Eyre' en 'Madame Bovary'. Ook voor de filmmaatschappijen Disney en Hammer Films schreef hij nummers. Uit de handen van de Australische regering kreeg Cary in 1991 een award voor zijn bijdrage aan de Australische muziek.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen