Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Prins Willem-Alexander viert 41e verjaardag

Shownieuws

Zondag is het feest voor prins Willem-Alexander. De prins van Oranje viert dan zijn 41e verjaardag. De festiviteiten vinden plaats in huiselijke kring.

Zondag is het feest voor prins Willem-Alexander. De prins van Oranje viert dan zijn 41e verjaardag. De festiviteiten vinden plaats in huiselijke kring, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Zondagmiddag wordt ter gelegenheid van de verjaardag van de kroonprins een Oranjeconcert gegeven in de Haagse Agneskerk. Het gemengd koor Haga Sonare zingt onder leiding van dirigent René Verhoeff geuzenliederen uit de Tachtigjarige Oorlog van componist Valerius, waaronder het Wilhelmus.

De kroonprins trouwde in 2002 met zijn Máxima Zorreguieta. Het koppel heeft drie dochters: Catharina-Amalia (4), Alexia (2) en Ariane (1). Het gezinnetje woont sinds 2003 op landgoed de Horsten in Wassenaar. Als oudste zoon van koningin Beatrix is Willem-Alexander de eerste in de lijn van troonopvolging. De blonde prins heeft twee broers: Friso (39) en Constantijn (38).

Op 27 april 1967 zag de prins het levenslicht in het academisch ziekenhuis van Utrecht. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn militaire loopbaan prikkelde zijn vader, wijlen prins Claus, zijn interesse voor waterbeheer. De prins van Oranje bekleedt op dit werkterrein meerdere functies. Zo is hij voorzitter van de VN-adviseursgroep Water en Sanitaire Voorzieningen.

Een grote passie van de prins is sport. Als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bezoekt hij alle Olympische Spelen. Zelf beoefent hij vele uiteenlopende sporten, waaronder zeilen, tennis en paardrijden.

Wellicht kan Willem-Alexander mettertijd drie dagen na zijn verjaardag ook buiten huiselijke kring een feestje bouwen. Woensdag bleek uit een onderzoek van TNS Nipo dat zestig procent van de Nederlanders vindt dat Koninginnedag op 30 april in ere moet worden gehouden, ook als Willem-Alexander straks koning wordt. Deze datum is de verjaardag van de in 2004 overleden Juliana, de oma van Willem-Alexander.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen