Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Carola Smit moet wennen aan spotlights

Shownieuws

Het is even wennen voor Carola Smit om in haar eentje in de spotlights te staan. Haar soloalbum 'Carola' komt donderdag uit. "Het is allemaal iets spannender."

Het is even wennen voor Carola Smit om in haar eentje in de spotlights te staan. Haar soloalbum 'Carola' komt donderdag uit. "Het is allemaal iets spannender", vertelt de voormalige zangeres van BZN. "Je voelt gewoon dat de camera continu alleen op jou gericht staat. En dat is heel raar."

De Band Zonder Naam stopte afgelopen zomer na 41 jaar omdat zanger Jan Keizer zich wilde richten op een solocarrière. De 44-jarige Smit, sinds 1984 de zangeres van de Volendamse formatie, besloot daarop om zich ook te richten op een soloplaat.

Hoewel ze er nog even aan moet wennen dat alle aandacht naar haar uitgaat, geniet Carola er ook van alleen te werken. "Je maakt alle beslissingen nu natuurlijk ook nog met anderen", verwijst ze naar haar samenwerking met producent Piet Souer en met BZN-toetsenist en saxofonist Dick Plat, die de meeste teksten voor haar album schreef. "Maar ze hebben me wel heel erg vrijgelaten. Vooral met het opnemen. Als ik niet helemaal tevreden was, deden we het gewoon opnieuw. En vroeger met de band had dat misschien ook gekund, maar dan deed je dat niet."

Ook het alleen zingen bevalt Carola, die bijna alle BZN-nummers samen met Keizer zong, goed. "Het is wel anders als je alleen zingt. Het is makkelijker qua toonsoort. Je kunt het namelijk altijd zingen zoals het voor jou het beste uitkomt. En als je met zijn tweeën bent, moet je soms net te laag of te hoog zingen omdat je rekening moet houden met de ander."

Het was niet haar eigen keuze om te stoppen met BZN, maar Carola is achteraf tevreden over hoe het gelopen is. "Als we nog twee of drie jaar waren doorgegaan, dan had ik dat met veel plezier gedaan. En iedereen. Maar ik heb er nooit een probleem mee gehad dat Jan wilde stoppen. Het was ook wel een mooi moment. We hadden net een topjaar achter de rug waarin we ons veertigjarig jubileum vierden. En toen kwam de afscheidstoer daar nog achteraan."

Of ze met haar eigen album kan tippen aan het succes van de band, is volgens Smit afwachten. "Je kunt echt niet inschatten of het aan gaat slaan. Want we hadden als BZN wel een vaste kern van fans. Maar ik heb geen idee hoe groot de schare is die mij volgt", zegt ze. "De fans moeten het je natuurlijk wel gunnen. Dat zei BZN-bassist Jan Tuijp vroeger altijd al, dat het een heel belangrijke factor van succes is, dat het je gegund wordt."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen