Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Potter-hoorzitting eindigt met pissige Rowling

Shownieuws

De driedaagse hoorzitting over de Potter-encyclopedie eindigde met een pissige J.K. Rowling. Volgens haar is ze aangetast in haar auteursrecht.

(Novum/AP) - De hoorzitting waarin J.K. Rowling een Harry Potter-encyclopedie probeert tegen te houden, eindigde woensdag na drie dagen met een snauw van de Britse auteur. Goedkeuring van de encyclopedie zal volgens haar garant staan voor talloos jatwerk van amateurschrijvers. "Ik denk dat dan het hek van de dam is", brieste de steenrijke schrijfster in een New Yorkse rechtszaal. "Wij zijn toch zelf de eigenaren van ons eigen werk?"

Rowling neemt het in de zaak op tegen de 50-jarige Steven Vander Ark, de eigenaar van een 'Harry Potter lexicon'-site. Hierop verzamelde hij jarenlang feiten uit de boeken over de tovenaarsleerling, om deze vervolgens in boekvorm te bundelen. De geestelijk moeder van de boeken noemt het lexicon 'jatwerk' en een schending van haar auteursrecht. Maandag getuigde Rowling in de zaak, en een dag later mocht Vander Ark zijn zegje doen. Woensdag nam Rowling voor de laatste keer plaats in het getuigenbankje.

Rowling zei woensdag dat ze fel tegen censuur is, en voor het recht van auteurs om naslagwerken te schrijven over andere boeken. Maar volgens haar heeft Vander Ark haar proza geplunderd en het van a tot z overgenomen.

De rechter in de zaak, Robert Patterson, hoopt dat de zaak alsnog buiten de rechtszaal kan worden geschikt. Hij vreest dat de kwestie uitloopt op een jarenlang slepende zaak. Opvallend genoeg stak de rechter zijn mening over de Harry Potter-boeken niet onder stoelen of banken. De reeks is volgens hem 'moeilijk te volgen'. Verder zouden de boeken 'vreemde namen en woorden' bevatten, 'die in een andere context nergens op slaan'.

Een uitspraak wordt op korte termijn niet verwacht. Patterson buigt zich over de zaak zonder hulp van een jury.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen