Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Brainpower biedt geen hapklare brokken

Shownieuws

Brainpower wil met zijn nieuwe albums en theatershow diepgang geven aan hiphop. "Ik ben geen Febo-kroket. Rap is niet iets wat je even pakt en wegflikkert."

Brainpower wil met zijn nieuwe albums 'Hart' en 'Hard' en met de bijbehorende theatershow diepgang geven aan de Nederlandse hiphop. "Ik zeg de laatste tijd vaak: ik ben geen Febo-kroket", zegt de rapper. "Rap is niet iets wat je even pakt en wegflikkert. Het is een heel rijk cultuurgoed met veel creativiteit."

De 33-jarige artiest heeft het gevoel dat rapmuziek vaak niet op waarde wordt geschat en als oppervlakkig wordt gezien. "Rappen is natuurlijk heel groot. Maar heel veel mensen hebben eigenlijk geen idee van wat hiphop is. Er is heel veel bekrompenheid", vindt hij. "Die speelt binnen de hiphopwereld, maar komt vooral van buitenaf. Mensen willen het heel erg in hun eigen kadertje stoppen."

In zijn show, die vorige week donderdag in première ging in het Haagse theater Diligentia, doet Brainpower daarom met zijn vaste dj TLM onder meer de geschiedenis van de hiphop uit de doeken. Hij wil daarbij niet in de rol van betweter kruipen -"Ik weet ook niet alles"- maar vindt het wel belangrijk om de muziekstijl een achtergrond te geven. "Als jij bijvoorbeeld iets zou willen doen in de mode, dan wil je ook wat over de geschiedenis weten, want dat maakt je sterker in dat vak."

Brainpower, die eigenlijk Gert-Jan Mulder heet, vindt dat die kennis over de herkomst van hiphop ook bij artiesten zelf vaak ontbreekt. "Je hebt heel veel goede rappers in Nederland, en veel mensen weten absoluut waar ze het over hebben. Maar er is ook een heel nieuwe generatie die helemaal niet kijkt naar vroeger", vindt de afgestudeerd communicatiewetenschapper. "En het is niet dat dat moet van mij. Maar ik vind toch wel dat er heel veel passie weg is. Ik vraag me wel eens af wie er vandaag de dag nog hart voor de zaak heeft."

Brainpowers twee nieuwe albums liggen sinds maandag als dubbelalbum in de winkels. Met de twee platen heeft hij zijn 'muzikaliteit' en zijn 'traditionele hiphopkant' uit elkaar getrokken. 'Hart' bevat daarom meer gevoelige, melodieuzere nummers en 'Hard' vooral 'opschepperige en traditionele' tracks. "Ik heb door de jaren heen best vaak moeten uitleggen wat ik precies doe omdat mensen me niet in een hokje kunnen plaatsen. En deze keer dacht ik: ik draai het om. Ik geef mensen gewoon het hele spectrum."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen