Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Butler prinses Diana loog in onderzoek'

Shownieuws

De butler van prinses Diana, Paul Burrell, heeft gelogen in het onderzoek naar de complottheorieën over de dood van de prinses. Dat zegt Lord Justice Baker.

(Novum/AP) - De butler van prinses Diana, Paul Burrell, heeft gelogen in het onderzoek naar de complottheorieën die de ronde doen over de dood van de prinses en haar vriend Dodi Fayed. Dat heeft Lord Justice Scott Baker, de voorzitter van het onderzoek naar het fatale ongeluk van elf jaar geleden, dinsdag gezegd.

Ook een fotograaf die Diana op de avond van haar dood zou hebben achtervolgd, heeft volgens Baker gelogen, over waar hij zich op de betreffende avond bevond.

De butler verklaarde op 15 januari dat hij drie maanden na het dodelijke ongeval door koningin Elizabeth is gewaarschuwd voor 'krachten die in dit land aan het werk zijn waar we geen weet van hebben'. Burrell verklaarde vervolgens dat hij deze waarschuwing met een korreltje zout nam. Baker vond het overduidelijk dat Burrell misbruik wilde maken van zijn connectie met Diana, en niet de volledige waarheid heeft verteld.

In de Verenigde Staten werd Burrell op camera vastgelegd, opscheppend over hoe hij ten tijde van het onderzoek niet de complete waarheid vertelde. Nadat de beelden waren uitgelekt, weigerde de butler naar Engeland te komen om zich te verantwoorden tegenover de mensen die het onderzoek leiden.

Scott Baker is niet te spreken over de manier waarop Burrell zich heeft gedragen. "Hij heeft zich nogal schooierig gedragen", vindt hij. "Maar buiten het feit dat zijn uitspraken iets zeggen over zijn oprechtheid, hoeft dit gedrag niets te zeggen over hoe deze mensen om het leven zijn gekomen." Toch denkt Scott Baker niet dat de butler weet hoe de vork wel in de steel zit.

Verder sprak Baker over de locatie van fotograaf James Andanson op de avond van het ongeval. De fotograaf, van wie werd gezegd dat hij geheim agent was en het ongeluk opzettelijk had veroorzaakt, pleegde in 2000 zelfmoord. Andanson heeft altijd volgehouden dat hij zich ten tijde van het ongeluk honderden kilometers van de plek des onheils bevond. Voorzitter Scott Baker zegt echter sterk bewijs te hebben dat de paparazzo hierover heeft gelogen. Wat dat bewijs precies is, is niet bekend.

De verdenking viel op Andanson nadat camera's op de avond van het ongeluk een witte Fiat Uno vastlegden, die de weg blokkeerde waar de Mercedes, met Diana en Dodi Fayed erin, verongelukte. Beweerd werd dat de Fiat van Andanson was en vervolgens werd gespeculeerd over zijn betrokkenheid. De Fiat is nooit gevonden en Andanson deed zijn witte Fiat Uno in november 1997, twee maanden na het ongeluk, van de hand.

Het onderzoek van Scott Baker is gestart om de verschillende complottheorieën die de ronde doen onder de loep te nemen. Baker legde de jury maandag drie mogelijkheden voor over hoe de prinses volgens hem om het leven is gekomen. Hij zei aan dat het wellicht een 'gewoon' ongeluk was, dat de paparazzi die de auto volgden het ongeluk hebben veroorzaakt of dat de chauffeur van de Mercedes dronken was. Complottheorieën over een rol van prins Philip, de geheime dienst of regeringen van andere landen verwees hij naar het rijk der fabelen. Dodi's vader Mohamed Al Fayed is ervan overtuigd dat het ongeluk een moord betreft.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen