Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Alle royalty's 'Whiter shade of pale' naar zanger

Shownieuws

Procol Harum-zanger Gary Brooker krijgt alle royalty's van 'A whiter shade of pale'. Eerder kreeg de oud-organist van de band veertig procent van de royalty's.

(Novum/AP) - Gary Brooker, de leadzanger van Procol Harum, krijgt alle royalty's van 'A whiter shade of pale'. Dit heeft een rechter in hoger beroep vrijdag bepaald. Eerder was door een rechtbank geoordeeld dat de vroegere organist van Procol Harum, Matthew Fisher, recht had op veertig procent van de royalty's omdat hij in aanzienlijke mate heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de wereldhit. Brooker was tegen deze beslissing in beroep gegaan.

Fisher werd in maart 1967 lid van Procol Harum. Brooker zegt dat het lied al daarvoor was gemaakt, door hemzelf en tekstschrijver Keith Read. Fisher beweert de kenmerkende orgelpartij van de klassieker te hebben geschreven.

Brookers advocaat vond het bizar dat Fisher, die de band in 1969 verliet en computerprogrammeur is, vier decennia nadat 'A whiter shade of pale' een hit werd opeens beweert dat hij een deel ervan heeft geschreven. Alleen al daarom zou de claim niet moeten worden toegekend, zei de advocaat.

'A whiter shade of pale' staat op nummer 57 in de lijst van de vijfhonderd beste nummers aller tijden van het tijdschrift Rolling Stone.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen