Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Aanklacht tegen producent 'Borat' afgewezen

Shownieuws

Een rechter heeft de aanklacht tegen 20th Century Fox afgewezen. Een zakenman stapte naar de rechten na zijn onvrijwillige rol in bioscoophit 'Borat'.

(Novum/AP) - Een Amerikaanse rechter heeft de aanklacht van een zakenman tegen 20th Century Fox afgewezen. De New Yorker vond dat de producent zijn burgerrechten had geschonden omdat hij onvrijwillig een rol speelde in de bioscoophit 'Borat'.

Zakenman Jeffrey Lemerond wordt in de film achternagezeten door Borat, een Kazachstaanse journalist die wordt gespeeld door de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Die knuffelt in de scène argeloze voorbijgangers in de straten van New York. Lemerond is daar niet van gediend en slaat op de vlucht, terwijl hij 'ga weg' schreeuwt naar de opdringerige journalist.

De rechter erkent dat de film 'zich van een bepaald soort humor bedient dat kinderachtige en vulgaire kijkers aantrekt'. "Maar de film confronteert kijkers niet alleen met het bizarre en aanstootgevende personage van Borat, maar stelt ook de net zo bizarre en aanstootgevende reacties die hij uitlokt van 'de gemiddelde Amerikaan' aan de kaak", vindt de rechter, die de zaak niet-ontvankelijk verklaarde.

De advocaat van Lemerond laat weten dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. "Wij vinden dat 20th Century Fox niet zomaar een anonieme burger mag vernederen om snel geld te verdienen", vertelt hij.

Lemerond zegt geleden te hebben onder 'publieke bespotting en vernedering'. In de aanklacht stelde hij dat de producent wist dat het onrechtmatig was om hem herkenbaar in beeld te brengen zonder zijn toestemming, omdat zijn gezicht in de trailer onherkenbaar was gemaakt. In de film werd dat nagelaten.

De New Yorkse zakenman is niet de enige die 'not amused' was door de film die, voluit 'Borat: Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazachstan' heet. Een groep leden van een studentenvereniging uit South Carolina, een rijinstructeur uit Maryland, een etiquettelerares en een groep Roemeense dorpelingen stapten ook naar de rechter omdat ze ongevraagd in de film opdoken.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen