Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmregisseur Jules Dassin (96) overleden

Shownieuws

De Amerikaanse filmregisseur Jules Dassin is maandag op 96-jarige leeftijd overleden in Athene. Zijn bekendste films zijn 'Nooit op zondag' en 'Topkapi'.

(Novum/AP) - De Amerikaanse filmregisseur Jules Dassin is maandag op 96-jarige leeftijd overleden in Athene, waar hij sinds tientallen jaren woonde. Dassin was getrouwd met de Griekse actrice Melina Mercouri, die in zeven van zijn films de hoofdrol speelde. De bekendste zijn 'Nooit op zondag' uit 1960 en 'Topkapi' uit 1964.

Dassin vertrok in de jaren vijftig vanwege de heksenjacht op communisten uit de Verenigde Staten. In 1955 brak hij door met 'Rififi', zijn dertiende film, die hem op het filmfestival van Cannes de prijs voor de beste regisseur opleverde. In Cannes ontmoette hij Mercouri. Sinds haar overlijden, in 1994, zette hij haar strijd voor de teruggave van de friezen van het Parthenon aan Athene voort. De friezen bevinden zich sinds 1816 in het British Museum, dat ze nog altijd weigert terug te geven. "Als er iets is waarvoor ik herinnerd wil blijven, dan is het voor het realiseren van Melina's droom", zei hij in 1997 in een interview.

Dassin maakte tussen 1941 en 1980 25 films, waaronder behalve de reeds genoemde ook 'The Naked City' (1948) en 'The Rehearsal' (1974), over de studentenopstand die het Griekse kolonelsregime ten val bracht. Dassin en Mercouri woonden ten tijde van de militaire dictatuur (1967-'74) in ballingschap in Parijs.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen