Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Paradiso haalt herinneringen op bij jubileum

Shownieuws

Het veertigjarig bestaan van de Amsterdam poptempel Paradiso wordt groots gevierd. Dat gebeurt met onder meer een boek, twee documentaires en een cd.

Het veertigjarig bestaan van de Amsterdam poptempel Paradiso wordt het komende jaar groots gevierd. Dat gebeurt met onder meer een boek, twee documentaires en een cd.

Gouden Kalf-winnaar Jeroen Berkvens, bekend van de film 'Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon en het talent', maakte in het veertigste jaar van het bestaan van de poptempel een documentaire. Hij onderzocht wat artiesten beweegt om op te treden en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Verder is er de documentaire 'Paradiso stills/Paradiso stillives'. In de vroege jaren tachtig fotografeerde de Nederlander Max Natkiel duizenden punkbezoekers van het poppodium. Filmmaker Marc Geerards spoorde tweehonderd mensen op en vroeg hen opnieuw voor de camera te poseren.

Het boek 'Paradiso posters 1968-2008' laat veertig jaar programmering van de poptempel zien. Dat gebeurt door middel van de bewaarde affiches, onder het motto 'elk concert is vergankelijk, de posters blijven'.

Paradiso heeft verder met de VPRO een cd van veertig jaar live-opnamen samengesteld. Artiesten als Björk, Arctic Monkeys, Nirvana en Oasis zijn te horen op het album. Wanneer de documentaires, boeken en cd's precies uitkomen is nog niet bekend.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen