Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Platenlabel overweegt stappen tegen Wilders

Shownieuws

Niet alleen rapper Salah Edin, maar ook zijn label wil stappen ondernemen tegen Geert Wilders. In de film 'Fitna' wordt Edin voorgesteld als Mohammed B.

Niet alleen rapper Salah Edin, maar ook zijn platenlabel Top Notch overweegt juridische stappen te ondernemen tegen Geert Wilders. In diens donderdag gelanceerde film 'Fitna' is een foto van Edin te zien terwijl wordt verwezen naar de moordenaar van Theo van Gogh. "Dat beeld gaat de wereld over met het onderschrift van Mohammed B.", zegt Kees de Koning, oprichter van Top Notch.

Het betreffende portret werd gemaakt voor de albumhoes van 'Nederlands grootste nachtmerrie' en was een bewuste verwijzing naar de alom bekende foto van B. "Ik wil dat Wilders met zijn fikken van onze spullen afblijft. Het gaat om artwork dat wij hebben laten vervaardigen", stelt De Koning. "Ik wil op geen enkele wijze een bijdrage leveren aan het werk van Geert Wilders."

Filmmaker Wilders gaf vrijdag op Radio 1 toe in de fout te zijn gegaan met de foto. Edin zelf kondigde ook al stappen tegen de PVV-leider voor het gebruik van zijn beeltenis. Het is niet voor het eerst dat zijn foto wordt verward met die van B. Dagblad Dag plaatste al eens eerder de foto van de rapper bij een artikel over de tot levenslang veroordeelde moslimextremist.

Wilders kan rekenen op meerdere telefoontjes van verontwaardigde advocaten. Vrijdag liet programmamaker Rob Muntz al weten het niet eens te zijn met het gebruik van een geluidsfragment in de film. Voor het gebruik van het fragment, dat afkomstig is uit een interview met Van Gogh, zou Wilders hem niet om toestemming hebben gevraagd.

Ook de Deense cartoonist Kurt Westergaard overweegt stappen tegen de PVV-politicus. Zowel aan het begin als het einde van 'Fitna' is zijn veelbesproken spotprent te zien van de profeet Mohammed die een bom draagt in zijn tulband. "Mijn cartoon gebruiken zonder toestemming is een manier van diefstal", zei hij donderdag in een telefonisch vraaggesprek met een redacteur van actualiteitenprogramma Nova.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen