Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mambokoning Israel 'Cachao' Lopes (89) overleden

Shownieuws

De Cubaanse bassist en componist Israel 'Cachao' Lopes (89) is zaterdag overleden. De artiest overleed te midden van zijn familie in een ziekenhuis in Florida.

(Novum/AP) - De Cubaanse bassist en componist Israel 'Cachao' Lopes is zaterdag overleden. De artiest overleed te midden van zijn familieleden in een ziekenhuis in Florida, zo maakte zijn woordvoerder Nelson Albareda bekend. Hij was 89 jaar.

Cachao ontwikkelde in de jaren dertig met zijn broer, wijlen Orestes Lopes, de mambomuziek. In de jaren zestig ontvluchtte hij het communistische Cuba en vestigde zich in Amerika. In 2004 ontving Lopes een Grammy voor het album 'Ahora si!'. De krasse bassist stond tot voor kort nog op het podium.

Acteur Andy Garcia maakte in 1993 een documentaire over de componist. De film 'Like his rhythm there is no other' betekende een opleving in de carrière van Cachao, die in de jaren tachtig in het slop was geraakt. "Cachao is onze muzikale vader", liet de van oorsprong Cubaanse acteur weten in een verklaring. "Iedereen die in contact kwam met hem en zijn muziek, droeg hem op handen."

Israel 'Cachao' Lopes wordt donderdag begraven.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen