Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nynke Laverman heeft cadeautje voor Máxima

Shownieuws

Nynke Laverman zingt op Koninginnedag niet alleen Beatrix toe. Haar lied 'Hambre del alma' ('Honger van de ziel') is een speciaal cadeautje voor Máxima.

Nynke Laverman zingt op Koninginnedag in Franeker niet alleen koningin Beatrix toe. Haar lied 'Hambre del alma' ('Honger van de ziel') is een speciaal cadeautje voor prinses Máxima. "Het is voornamelijk Fries, maar er zijn Spaanse zinnen in verwerkt", zegt de zangeres. "Máxima verstaat dat natuurlijk allemaal."

In 'Hambre del alma', dat in 2006 als single werd uitgebracht, zingt Laverman over onstuimig verlangen en dierlijke aantrekkingskracht. "De organisatie vond het leuk als het een Fries lied zou zijn, maar ook iets te maken zou hebben met waar Maxima vandaan komt", legt de 28-jarige artieste uit. "Er zit een gesproken gedicht in van een Argentijnse dichteres."

Muzikaal gezien past het nummer bij de festiviteiten van de dag. "Het is een knalnummer, het is feestelijk. Het moet natuurlijk een beetje een uitsmijter zijn, want het is het laatste onderdeel van de route". Beatrix doet op 30 maart eerst Makkum aan en reist vervolgens door naar Franeker. Laverman brengt daar haar lied ten gehore nadat de koningin heeft kunnen genieten van een wedstrijd sloeproeien en een kinderplaybackshow.

Verbaasd was de Friese Laverman niet toen ze werd benaderd door de organisatie van de feestdag. "Toen bekend werd dat de koningin dit jaar naar Franeker komt, zei mijn vriend meteen: o, dan word je gebeld. Er zijn niet zoveel zangeressen in Franeker."

Het is ook niet voor het eerst dat ze voor de Koninklijke familie optreedt. In 2005 zong Laverman het nummer 'Vida triste' tijdens een feest ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Beatrix. Op het Haagse Malieveld gaf ze een concert met Marco Borsato en Frans Bauer.

Tijd om met de vorstin te babbelen was er toen niet. "Alle artiesten stonden in de rij om een handje te geven. Ze is langs me gelopen, ik heb het kapsel van dichtbij mogen bewonderen, maar ik heb haar niet meer gesproken." Ook weet ze niet of de koningin haar Friese klanken kon waarderen. "Laurentien heeft toen gezegd dat ze het heel mooi vonden, maar ja, dat zeggen ze natuurlijk altijd."

Laverman zal zichzelf niet snel typeren als koningsgezind. "Ik vind het wel leuk dat er zoiets is, maar ik ben er niet heel erg mee bezig", vertelt ze. "Het hoeft niet weg en het hoeft niet per se te blijven." Toch heeft ze bewondering voor de leden van het koningshuis. "Ik vind het wel mensen die hun missie, hoe moet je het noemen, hun beroep heel serieus nemen. Ik heb er vertrouwen in dat ze het werk dat ze doen goed doen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen