Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jury moet beslissen in onderzoek Diana

Shownieuws

Een Britse jury moet bepalen hoe prinses Diana in 1997 om het leven is gekomen. Lord Justice Baker presenteerde woensdag een samenvatting van het onderzoek.

(Novum/AP) - Na zes maanden is het eindelijk zover: een Britse jury moet bepalen hoe prinses Diana en haar vriend Dodi Fayed in 1997 om het leven kwamen. De voorzitter van het onderzoek, Lord Justice Scott Baker, gaf de jury woensdag voor de derde dag op een rij een samenvatting van de langlopende zaak.

Baker maande de juryleden om zo veel tijd te nemen als nodig is om tot een uitspraak te komen: "Er is geen tijdsdruk." In totaal hebben meer dan 240 mensen getuigd in de complexe zaak, onder wie goede vrienden van Diana, haar butler en een voormalig hoofd van de Britse geheime dienst.

Volgens Baker wijst niets erop dat Diana en haar vriend het slachtoffer zijn geworden van een complot. Mohamed Al Fayed, de vader van Dodi, beweert al jaren dat het koppel is vermoord in opdracht van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth. "Er zijn geen bewijzen dat de hertog van Edinburgh opdracht zou hebben gegeven tot de executie van Diana", zei Baker maandag al.

Hij benadrukte nogmaals dat het ongeluk het gevolg kon zijn van het handelen van chauffeur Henri Paul, van de paparazzi die het stel achtervolgden, of een combinatie van beiden. Volgens Baker zijn er geen aanwijzingen voor een in scène gezet ongeluk.

Ook acht hij het onwaarschijnlijk dat nalatigheid van medisch personeel Diana het leven heeft gekost. "Er is geen bewijs dat de doktoren of leden van de ambulanceploeg bewust hebben nagelaten om hun best te doen voor Diana."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen