Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kluun ziet literaire generatiekloof

Shownieuws

Kluun ervaart een generatiekloof tussen de gevestigde en de jongere schrijvers in Nederland. "Ik heb nog nooit met Bernlef gesproken of met Cees Nooteboom."

Kluun ervaart een generatiekloof tussen de gevestigde en de jongere schrijvers in Nederland. Dat vertelt de schrijver van de bestseller 'Komt een vrouw bij de dokter' aan Novum Nieuws. "Harry Mulisch en Connie Palmen en zo hebben altijd hun vaste plekje tijdens het Boekenbal. En dan kom ik niet op het idee om een handje te gaan schudden."

De 43-jarige schrijver kent ook bijna geen oudere auteurs. "Ik heb nog nooit met Bernlef gesproken of met Cees Nooteboom. Terwijl ik alle auteurs van mijn generatie wel ken en we mailen met elkaar. Dus jawel, er is een generatiekloof", concludeert hij.

Volgens de 34-jarige Susan Smit, schrijfster van onder meer 'Elena's vlucht', is van een generatiekloof juist geen sprake. "Ik heb contact met heel veel schrijvers, van Jan Siebelink en Arthur Japin tot Simone van der Vlugt en Marion Pauw." Ook Connie Palmen (52) ervaart geen afstand. "Goede schrijvers ontstijgen eigenlijk elke generatie", denkt zij.

Volgens A.F.Th. van der Heijden lijkt de jongere generatie schrijvers ook minder dan vroeger de neiging te hebben zich af te zetten tegen de gevestigde schrijversorde. Dat is volgens hem iets van de moderne tijd. "Met mijn zoon van 19 heb ik nog nooit echt ruzie gehad, dat is toch verontrustend. En zo heb ik ook nooit echt ruzie gehad met een jongere generatie schrijvers", zegt hij. "Onze vriend Arnon niet te na gesproken natuurlijk, maar dat is een geval apart."

In oktober viel Arnon Grunberg Van der Heijden aan in een open brief die in Het Parool en het Belgische tijdschrift Humo werd geplaatst, waarin hij hem onder meer 'een verwarde kabbalist' noemde. Van der Heijden weigerde daarop met Grunberg in dezelfde ruimte te dineren tijdens de uitreiking van de AKO Literatuurprijs, waarvoor beiden genomineerd waren en die Van der Heijden uiteindelijk mee naar huis nam voor 'Het schervengericht'.

Woensdag is de 73e Boekenweek van start gegaan. De week draagt dit jaar het motto 'Van oude menschen... De derde leeftijd en de letteren'. De week werd dinsdagavond traditioneel geopend met het Boekenbal, waarop onder meer het Boekenweekgeschenk 'De pianoman' van Bernlef werd gepresenteerd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen