Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Scenarioschrijvers akkoord met nieuw contract

Shownieuws

De scenarioschrijvers van Hollywood zijn dinsdag akkoord gegaan met een nieuw contract. De overeenkomst garandeert hogere royalty's voor werk op internet.

(Novum/AP) - De scenarioschrijvers van Hollywood hebben dinsdag een nieuw driejarig arbeidscontract met de film- en tv-studio's goedgekeurd dat hun hogere royalty's garandeert voor uitzending van hun werk op internet.

"Dit contract is een nieuw begin voor schrijvers in het digitale tijdperk", vertelt Patrick Verrone, voorzitter van de westelijke afdeling van de bond van de scenaristen, de Writers Guild of America. Het garandeert de leden een eerlijke betaling voor het werk dat zij maken voor internet en voor hergebruik via de nieuwe media van het werk dat zij vanaf 1971 voor de film en vanaf 1977 voor de televisie hebben gemaakt.

De Hollywood-schrijvers beëindigden twee weken geleden een staking die zij honderd dagen eerder waren begonnen om af te dwingen dat zij behoorlijk zouden worden betaald voor gebruik van hun werk via dvd's en internet. Door de staking kwam de televisieproductie vrijwel stil te liggen en derfde Hollywood naar schatting 1,6 miljard euro aan inkomsten.

Het contract kreeg de instemming van 93,6 procent van de leden van de Writers Guild of America die hun stem uitbrachten. Jonathan Handel, een jurist uit de amusementsbranche, wees erop dat maar zo'n vierduizend van de ruim tienduizend bij de staking betrokken bondsleden heeft gestemd. Hij zei daaruit op te maken dat veel scenaristen niet echt tevreden zijn, maar kennelijk hebben geconcludeerd dat er niet meer in zat.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen