Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oud-winnares Songfestival ontzet over kalkoen

Shownieuws

Dana, in 1970 voor Ierland winnares van het Songfestival, is ontzet over de inzending van haar thuisland dit jaar. Het is kalkoenenpop Dustin.

Dana, in 1970 voor Ierland winnares van het Eurovisie Songfestival, is ontzet over de inzending van haar thuisland dit jaar voor het jaarlijkse liederenfestijn. Dustin the Turkey, een kalkoenenpop die in eigen land een cultstatus heeft verworven, ontving zaterdag de meeste stemmen van het Ierse publiek. "Die kalkoen drijft de spot met de competitie", vertelt Dana in een interview dat te lezen is op de website van het festival.

"Ik denk dat we onze nationale trots aan het verliezen zijn", zegt Dana. "Wij zijn weer het land dat vertegenwoordigd moet worden door een kalkoen in een winkelwagentje. Hij moet zich terugtrekken uit de wedstrijd."

Bob Geldof was enthousiaster over de inzending van de kalkoen naar het Songfestival, dat op 24 mei plaatsvindt in Belgrado. "Ik vind niet dat Dustin ongeschikt is om ons land te vertegenwoordigen alleen maar omdat hij een kalkoen is", liet hij weten in de Irish Times. Geldof nam zelfs al eens een duet op met de kalkoen.

De Ieren hopen dat de zingende kalkoenpop de vernedering van vorig jaar kan doen vergeten. Toen eindigde het land met de band Dervish op de laatste plaats. Ierland won zeven maal het Songfestival; in 1970 won Dana met het liedje 'All kinds of everything'.

Dustin the Turkey staat op 20 mei, net als de Nederlandse inzending Hind en de afgevaardigden van onder meer Finland, Griekenland, België en Rusland in de eerste halve finale in aanloop naar het Eurovisie Songfestival. Van de twee halve finales gaan in totaal twintig landen door naar de finale. Servië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn al verzekerd van deelname aan het liedjesfestijn.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen